Vložil MartinII, 30. Září 2023 - 11:55

"bytový dům o 4 bytech, … Budu ráda za každou radu co by se dalo dělat aby se mu pusa zavřela.

… dům nemá společenství vlastníků a údajně tam není ani správce".

  • – – – – – – – – – – – – –

„jim zakázal aby k nim chodil jejich syn který tam nemá trvalý pobyt“

Návštěvu pochopitelně nemůže zakázat. Na základě čeho zakazuje návštěvu ? Ani kdyby šlo nájemní byt, a vlastníkem bytu byl „ten pán“. Jen na okraj, zákaz návštěv není v NOZ ani v části „ustanovení o nájmu bytu a nájmu domu“ od § 2235.

Pokud jde o „aby se mu pusa zavřela“, tak nechť on argumentuje, na základě čeho postupuje jak postupuje (viz váš úvodní příspěvek). VY ARGUMENTUJTE PROHLÁŠENÍM VLASTNÍKA !!!!!

V bytovém domě (s SVJ i bez SVJ) rozhoduje většina hlasů. Viz odkaz na paragrafy. Problém je vymáhání práv dle NOZ (ať již prostřednictvím shromáždění v domě SVJ či jen schůzí na schodech / zahradě v domě bez SVJ.

viz

§ 1191

„(2) … se použijí obdobně ustanovení tohoto zákona o shromáždění … “.

§ 1193

„(1) První správce je určen v prohlášení“.

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pokud jde o pojem správce v NOZ, tak tím není myšlena správní firma. V bytovém domě SVJ „odpovídá“ za správu společných částí SVJ (zastupované výborem) na základě hlasování všech. V bytovém domě bez SVJ „odpovídá“ za totéž správce, ale rovněž na základě hlasování všech. Viz § 1191.

Ten pán je nikoli samozvaný správce, ale samozvaný vlastník domu. I kdyby tomu tak bylo (jakože není), tak vlastník bytu nebo i nájemník má právo vědět, jak může společné části využívat. Za to přispívá do společného fondu (v SVJ Příspěvky správy domu) na údržbu společných částí.

SEŽEŇTE SI PROHLÁŠENÍ VLASTNÍKA, přečtěte si co o něm praví NOZ !

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.