Spor se SVJ ohledně vyplacení pojistného plnění

Vložil Lucie (bez ověření), 9. Červenec 2023 - 8:53 ::

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Jsme střešní byt. Děravou střechou nám v době silných dešťů nateklo do stoupaček a zničilo rekuperační jednotku. Koupili jsme náhradní díl a škodu nárokovali z pojištění domu. Pojištění domácnosti nemáme. Pojišťovna vše zdokumentovala a vyplatila pojistné plnění, s tím, že 2.500,– je spoluúčast SVJ a tuto částku tedy musíme dostat vyplacenou od SVJ. Jenže předsedkyně s tím nesouhlasí. Zaslala nám dopis, že jsme řádně a včas neoznámili předem společenství provádění zásahu tj. nainstalování rekuperační jednotky do společných částí nemovité věci tj. do šachty. Tudíž SVJ nám nemohlo dát písemný souhlas vlastníků a nemá povinnost zaslat spoluúčast. Argumentují bodem n) a o) ze stanov. Zde jsou jejich citace:

  1. "oznámit společenství předem provádění stavebních úprav v bytě a umožnit přístup společenství vlastníků i jím přibraným třetím osobám do bytu na základě předchozí výzvy společenství vlastníků pro ověření, zda jím prováděné stavební úpravy neohrožují, nepoškozují nebo nemění společné části, a to i opakovaně
  2. zásahy do společných částí nemovité věci, a to i když se nacházejí uvnitř bytu nebo jsou přístupné pouze z bytu, provádět výlučně s předchozím písemným souhlasem společenství vlastníků.

Ovšem my se domníváme, že k žádnému ZÁSAHU nedošlo (žádné stavební úpravy). Jednotka je v šachtě ukotvena pouze na šrouby a vývod jde do podlehu v bytě. Jen jsme využili prostor v šachtě k umístění jednotky. To je jako bychom si tam pověsili obraz. Dostali jsme dopis od paní předsedkyně, že pokud s touto skutečností nebudeme souhlasit, budou dále písemně kontaktovat pojišťovnu, která nám již plnění vyplatila a budeme muset jimi vyplacené plnění vrátit. V tomto bytě již nyní už nebydlíme, prodali jsme ho. Mohu poprosit o názor na tuto situaci? Nechat být nebo požadovat vyplacení spoluúčasti SVJ? Děkuji

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.