Vložil Soudil (bez ověření), 7. Červenec 2023 - 3:44

„V Česku je prostě radost se soudit.“ (Vložil Otrok výboru (bez ověření), 6. Červenec 2023 – 23:07)

Soudy byly vymyšleny proto, aby se lidi navzájem nemlátili, resp. aby silnější neumlátil slabšího. Původně bohulibá myšlenka se poněkud zvrtla, nejméně z těchto důvodů:

  • Soudy nemají žádné lhůty, účastníci ano. V praxi to vypadá tak, že Vám po předem neodhadnutelné době více měsíců až roků přijde přípis, v němž je stanovena lhůta osm dnů. Když ji nesplníte byť o jediný den, prohrál jste. Vaše chyba, že jste nebyl celou dobu měsíců až roků ve střehu a neočekával přípis od soudu a nepodřidil tomu svůj život a namísto toho jste byl na pracovní cestě, v nemocnici ad.
  • Náklady nejsou nijak zastropované vzhledem k předmětu sporu. Velmi brzy se tak nesoudíte o předmět sporu, ale o náklady.
  • Advokáti vyžadují nepřiměřené odměny a přitom kvalita jejich práce není zaručena a není možné ji reklamovat. Vyžádejte si od své zdravotní pojišťovny přehled uhrazené zdravotní péče a porovnejte to s výši částek, které jste uhradil svému advokátovi. I výdělky dalších právních profesí jsou nepřiměřené ve srovnání s výdělky jiných vysokoškoláků. Práci zubaře můžete reklamovat, práci advokáta reklamovat nemůžete. Není způsob, jak najít dobrého advokáta. Když kupujete automobil, přečtete si hodnocení odborných spolků a vyžádáte si zkušební jízdy. U advokátů takto postupovat nelze a vybíráte naslepo.
  • Soud Vám neposkytne spis na datovém médiu, přestože sám vede spis elektonicky. Zkuste požádat soud o elektronickou kopii spisu a napište, jak jste uspěl. Za kopii spisu musíte buď zaplatit (při 1000 listech 30 000 Kč) a nebo dostanete spis sešitý tak, že z něho nelze dobře ani fotit, ani kopírovat, ale ani číst, protože při jenom trochu větším rozsahu spisu spis není možné udržet otevřený na dané stránce, a na studium spisu máte 30 minut ve své pracovní době. Zkuste požádat soud, že hodláte využít svého práva prostudovat spis, činit se z něho výpisy a opisy, a to mimo svou pracovní dobu a po potřebnou dobu, která při 1000 listech činí řekněme 1000 minut a napište zde, jak jste uspěli.
  • Při soudu proti SVJ hradíte část nákladů bez ohledu na to, jak dopadnete, v závislosti na velikosti svého podílu dokonce značnou. Brzy zjistíte, že nemůžete vyhrát, protože nejenomže náklady mhonohásobně převýšily předmět sporu, ale dokonce i v případě Vašeho úspěchu Váš podíl na nákladech SVJ převýšil předmět sporu. Nevěříte? Dám příklad: Náklady převýšily předmět sporu 10× (běžná situace). Vyhrál jste, náklady Vám zaplatí SVJ. Gratuluji: Váš podíl činí 1/10, uhradíte tak 1/10 nákladů SVJ, Vaše bilance je nulová a ztratil jste deset let života. (Pokud Váš podíl činí 2/10, uhradíte 2/10 nákladů, a to je teprve výhra.)
  • Skutečné Vaše náklady Vám neuhradí nikdo. Soud počítá pouze náklady jako odměnu advokátovi podle advokátního tarifu. Za advokátní tarif málokterý advokát pracuje. Chcete-li uspět, musíte advokátovi obstarávat důkazy a sepisovat podání, která advokát podepíše. Toto za Vás žádný advokát neudělá, neboť nemá podrobnou znalost věci. Podrobnou znalost věci máte Vy, ne Váš advokát. Váš advokát ví jenom to, co mu sdělíte. Jistě, můžete zpočátku postupovat bez advokáta (než věc dospěje k vyššímu soudům), jenže v takovém případě nemáte nárok na náklady, neboť Vám soud vysvětlí, že Vám Vaší osobní přípravou na jednání, sepisem podání, cestou k soudu, účastí na jednání, opakovanými absencemi v zaměstnání následovanými ztrátou zaměstnání, žádné náklady nevznikly, a navíc si stejně budete muset advokáta najmout, jakmile věc dospěje k soudům vyšších stupňů. Dobrou zrpávou je snad jedině to, že je možné najít advokáta, který Vás u soudů vyšších stupňů, které zpravidla rozhodují bez jednání, formálně zastoupí tak, že pouze podepíše Vámi sepsané podání. Ale i tak za ústavní stížnost zaplatíte x0 000 Kč.
  • Jeďte se podívat do Anglie. Soudy jsou tam veřejnosti přístupné a jednací síně jsou na veřejnost připraveny (veřejnost sedí na balkoně, kde je několik řad sedaček, takže můžete vzít s sebou celou výpravu, třeba školní třídu v rámci jazykového zájezdu). Jednání začne (třeba v pondělí ráno) a soudí se tak dlouho, než se rozhodne (třeba ve středu tentýž týden). Kvalitu porovnat nedokážu, píšu pouze o délce řízení. Nebo tam ani nemusíte jezdit, judikáty minimálně z doby EU jsou přístupné (a použitelné i u našich soudů, z pozdější doby se jimi už nezabývám, neboť u našich soudů použitelné už nejsou).
  • Nakonec nebojujete s protistranou, ale se soudem, kde ovšem taháte za výrazně kratší provaz. Vlastník je nejenom otrokem výboru, ale v ještě větší míře otrokem soudu, který ho má proti výboru chránit.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.