Vložil Justitianus, 15. Květen 2023 - 6:49

Za vyúčtování služeb spojených s užíváním bytů odpovídá právnická osoba SVJ. Nikoliv Bytservis.

My netušíme zda „umožnění platit přes SIPO“ je či není ve vašem SVJ službou spojenou s užíváním bytu. To si musíte zjistit sama. (Pokud snad jde o službu, pak by ji měli hradit pouze ti vlastníci jednotek, kteří tuto službu využívají k platbám svému SVJ.)

Pravděpodobnější však je, že náklady na finanční transakce (poplatky banky a poplatky SIPO) jsou v účetnictví SVJ zařazeny pod náklady vlastní správy účetní jednotky (náklad na správu majetku SVJ). V tom případě se ovšem nejedná o služby spojené s užíváním bytů podle § 3 zákona č. 67/2013 Sb., nýbrž o náklad podle § 1180 zákona č. 89/2012 Sb..

My netušíme jak se tyto náklady rozúčtují na vlastníky jednotek. To máte mít ve stanovách, nebo se uplatní zákonný postup podle § 1180 odst. 2.


Jste povinna počínat si s péčí řádného hospodáře.

Jako statutár máte bezpečně vědět co SVJ vlastníkům rozúčtuje, z jakého právního důvodu, a proč to rozúčtuje tak, jak to rozúčtuje.

Jak chcete kontrolovat správnost a úplnost vyúčtování, když nevíte jaké položky se tam objvují a proč tam jsou? Jak chcete kotrolovat činnost smluvního správce, když neznáte obsah smlouvy se správcem? A když vůbec netušíte jaké pokyny dostal smluvní správce od dřívějších statutárů? Prostudovala jste si jistě tyto dokumenty:

  • prohlášení
  • stanovy SVJ
  • zápisy ze schůzí výboru,
  • zápisy ze shromáždění
  • zápisy z rozhodování mimo zasedání
  • sjednané smlouvy včetně pozdějších dodatků,
  • pokyny a upřesnění, které dostal smluvní správce od SVJ

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.