Vložil Justitianus, 12. Květen 2023 - 19:25

Do práv a povinností zůstavitele (zemřelého vlastníka jednotky) vstoupil jeho dědic, a to s účiky k okamžiku smrti zůstavitele. Pohledávka vzniklá z placení záloh na služby se stala pohledávkou dědice.

Povinnosti dědice byly tyto:

89/2012 Sb. § 1177
Vlastník jednotky oznámí bez zbytečného odkladu osobě odpovědné za správu domu a pozemku (dále jen „osoba odpovědná za správu domu“) své jméno, bydliště, jméno a bydliště osoby, které přenechal byt k užívání na dobu nikoli přechodnou, a počet osob, které budou mít v bytě domácnost. To platí i v případě změny těchto údajů.
89/2012 Sb. § 1185 Spoluvlas­tnictví jednotky
(2) Spoluvlastníci jednotky zmocní společného zástupce, který bude vykonávat jejich práva vůči osobě odpovědné za správu domu. To platí i v případě manželů, kteří mají jednotku ve společném jmění.
67/2013 Sb. § 12
Příjemce služeb oznámí poskytovateli služeb písemně a bez zbytečného odkladu změny v počtu osob rozhodných pro rozúčtování.

Na základě oznámení podle § 1177 (případně § 1185) vznikla poskytovateli služeb povinnost doručit vyúčtování příjemci služeb (v tomto případě dědici jednotky), a to do čtyř měsíců po skončení zúčtovacího období.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.