Vložil Pavel, 24. Duben 2023 - 23:58

Ne/odběre,

slovo „vymyšlené“ u Pirátů je axymóron. Ti se řídí ideologií.

Jinak ten sociolog Lux, na jehož moudra jsem upozornil, je z neznámých důvodů označovám za „odborníka“ a „ekonoma“. Já ho považuji za nějakého sociálního inženýra placeného státem na nějakém teplém zbytném místečku, který netuší kolik činí nájmy a kolik daň z nemovitostí. A vůbec netuší jaká je ochrana nájemníků, včetně neplatích, jak nefungují soudy etc..

Údajně desetinásobným zvýšením daně by se prázdné byty uvolnily pro nájemní trh se píše v článcích reagujících na Luxův názor, který určitě vznikl na základě nějakého štědře dotovaného výzkumného úkolu.

Pokud se někomu vyplatí byt nepronajímat a přicházet tak ročně třeba o 200 tis. Kč, tak ho toto zvýšení daně nepřesvědčí.

Rozhýbat trh z byty může jen zavedení rovnosti mezi pronajímatelem a nájemcem. Ve svém bytě by si majitel měl rozhodnout např. o tom, že se v něm nebudou chovat domácí mazlíčci. Při neplacení nájmu musí mít majitel možnost nájemce okamžitě vystěhovat. Ale to by se muselo změnit právní prostředí a musely by začít fungovat soudy.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.