Vložil Svobodný občan (bez ověření), 21. Duben 2023 - 14:45

„U písemného přípisu, který měl dojít do DS, jste se převzetím na poště seznámil s obsahem a bylo doručeno.“ (Vložil Pavel, 21. Duben 2023 – 14:00)

To je ta lepší varianta, kdy je možnost se s písemností seznámit, byť i v tomto případě závada v doručování není pouze formální, neboť papír nemůžete bez dalšího poslat elektronicky dále ani z něho jednoduše citovat a písemnost mohl vyzvednout zmocněnec pro vyzvedávání pošty (zmocněnec pro vyzvedávání pošty typicky není zmocněncem ve věci, které se písemnost týká). Jsou možné i jiné scénáře: Písemnost je vrácena odesílateli nebo vložena do domovní schránky a nastupuje fikce doručení. Domovní schránku nesledujete, když máte datovou schránku, takže k oznámení o uložení písemnosti ani k písemnosti vložené do domovní schránky včas nedostanete.

Další libůstkou je, že advokát není povinen doručovat do datové schránky, a to ani v případě, že zastupuje orgán státní moci, který povinen do datové schránky doručovat je. Rovněž další osoby (obecný zmocněnec ne-advokát, ten, komu byla pohledávka postoupena, společnosti zřízené/vlastněné orgánem státní moci – obecní/krajské společnosti) nemají povinnost do datové schránky doručovat.

Není totiž zakotvena povinnost, že zástupce/zmocněnec OVM nebo ten, komu OVM postoupil pohledávku, a nebo ten, kdo je zřízen OVM, mají povinnost doručovat do datové schránky.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.