Vložil Justitianus, 10. Březen 2023 - 1:34

Děkuji za upřesnění. Máte tedy prohlášení podle zákona č. 72/1994 Sb.. V domě nejsou dnes žádné společné části, které by byly společné vlastníkům jen některých jednotek.

  • V úvodním příspěvku jste napsala: „… balkony se stanou společnou částí s výhradním přístupem jednotlivých vlastníků“.

☀ Pokud nové balkony se stanou společnými částmi ve výlučném užívání jednotlivých vlastníků jednotek, pak pak ke změně prohlášení se vyžaduje souhlas všech vlastníků jednotek.

☀ Pokud nové balkony budou v prohlášení určeny jako „společné části budovy, které budou společné vlastníkům jen některých jednotek podle § 4 odst. 2 písm. c) zákona č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů“, pak se vyžaduje písemný souhlas každého vlastníka nového balkonu; pro účinnost změny prohlášení se vyžaduje souhlas většiny hlasů všech vlastníků jednotek.

☀ Nový balkon může být pořízen jednotlivým vlastníkem jedotky do jeho vlastnictví. Půjde o upevněné zařízení, které se nestane součástí nemovité věci zapsané do veřejného seznamu (§ 508). V tomto případě není nutná změna prohlášení, ale je nutné nechat zapsat do katastru výhradu, že upevněná zařízení (balkony) nejsou vlastnictvím vlastníka stavby.

Současná právní úprava nerozlišuje ani změnu vzledu, ani modernizaci. Takže je zbytečné zabývat se těmito dvěma pojmy. Režim rozhodování o změně prohlášení se řídí ustanovením § 1169 v obou případech.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.