Špatně spočítané metry, menší byt

Vložil vlastník.k (bez ověření), 24. Únor 2023 - 18:49 ::

Podle prohlášení vlastníka má můj byt 63 metrů čtverečních. Prohlášení je z roku 1998. Tato plocha je uvedena i v kupní smlouvě a ve výpočtovém listu pro platbu příspěvku na správu.

Nedávno jsem zjistil, že podle plánku, který je přílohou prohlášení, všechny byty pode mnou a nade mnou (jsme 8 patrový panelový dům) mají plochu 59 metrů.

Byt jsem přeměřil digitálním laserovým metrem i svinovacím metrem a v obou případech jsem skutečně naměřil 59 metrů.

Samozřejmě nevím, jak chyba vznikla, v roce 1998 jsem v domě nebydlel, ale asi nelze vyloučit ani překlep. Pamětníci říkají, že se přeměřovalo jen jedno patro. Můj byt byl od té doby přeprodán třikrát.

Obrátil jsem se na výbor SVJ, téma jsem vznesl i na nedávném shromáždění vlastníků, ale SVJ věc řešit nechce. Vinou větší plochy bytu pak platím o 2200 Kč ročně více, než bych měl. To už je částka, pro kterou má smysl záležitost řešit.

Jak se tato věc řeší? Žaluje se SVJ jako právnická osoba na povinnost upravit prohlášení? Nebo musím žalovat všechny vlastníky (120 bytů)?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.