SVJ a "podnikání" s FVE

Vložil Pavel, 10. Únor 2023 - 10:18 ::

V jiném vláknu se z otázky, kdo by měl danit příjmy z FVE, stala otázka, zda vůbec SVJ může pořídit FVE s tím, že SVJ nesmí podnikat:

http://www.portalsvj.cz/…prijmy-z-fve

Podle § 1194/1 NOZ nesmí SVJ podnikat ani se podílet na podnikání. Podnikatel podle § 420/1 NOZ samostatně, na vlastní účet a soustavně vykonává činnost za účelem dosažení zisku.

Pokud by SVJ vybudovalo FVE a celou výrobu elektřiny prodávalo do sítě za účelem dosažení zisku, tak by se jednalo o podnikání.

Pokud ale bude FVE sloužit k dodávce elektřiny pro společné prostory SVJ, případně i pro jednotlivé byty, a pouze přebytek bude dodáván do sítě, tak se podle mého názoru nebude jednat o podnikání.

Stejný názor je v předkládacích a důvodových zprávách k problematice FVE. Např. poslední vyhláška ERU, LEX OZE I a LEX OZE II.

Kdo nechce studovat novou legislativu tak pro něho existuje řada populárních článků, např.:

https://www.novinky. cz/clanek/seznam-advertorial-fotovoltaika-uz-neni-privilegiem-jen-rodinnych-domu-jake-zmeny-prinese-rok-2023–40419546?utm_sou­rce=Seznam&ut­m_medium=N_InA_D3

Hezký den!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.