Vložil Justitianus, 20. Leden 2023 - 10:53

Pane Rusakowe, vyjdu opět ze znění § 7 zákona.

… předmětem daně ze staveb a jednotek je (…) zdanitelná jednotka, kterou se pro účely daně z nemovitých věcí rozumí jednotka dokončená nebo užívaná.

Přdmětem daně ze staveb a jednotek je tedy:

  1. jednotka dokončená a neužívaná,
  2. jednotka nedokončená a užívaná,
  3. jednotka dokončená a užívaná.

Předmětem daně ze staveb však není taková jednotka, pro kterou platí (kumulativně), že není ani dokončená, ani užívaná.

Kdybyste měl bytovou jednotku, ta by ke svému dokončení (a k získání veřejnoprávního souhlasu s užíváním) musela splňovat podmínky stavebně-technické, hygienické (hluk, oslunění, denní osvětlení, větrání, vytápění, minimální vybavení), a podmínky požární.

Vy jste však jednotku deklaroval jako jiný nebytový prostor, což může být prakticky jakýkoli prostor v domě. Třebas králíkárna pod schodištěm, podzemní kobka, půdní prostor. K vytvoření takové jednotky nebyly potřebné žádné stavební úpravy, ani „kolaudační“ souhlas. K „dokončení“ takové jednotky nemusely být splněny prakticky žádné podmínky, kromě podmínky jediné: že se jedná o jednoznačně určený prostor domu, definovaný v prohlášení.

Zkrátka řečeno: jednotka „jiný nebytový prostor“ musí být od počátku (v prohlášení) vymezena určitě a srozumitelně s uvedením čísla a umístění s určením účelu užívání. Taková jednotka je „dokončena“ v okamžiku schválení prohlášení. Proto je předmětem daně ze staveb a jednotek.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.