Nařízení vlády č. 366/2013 Sb. je vadné a částečně neúčinné

Vložil Justitianus, 10. Leden 2023 - 6:41 ::


Nařízení vlády č. 366/2013 Sb. je vadné a částečně neúčinné.

Pouze ty části ke kterým existuje výslovné, jednoznačné a určité zákonné zmocnění v zákoně č. 89/2012 Sb. jsou účinné vůči každému. Ostatní obsah je částečně dispozitivní (lze se od něj odchýlit), a částečně neplatný pro svou nesmyslnost a zjevný rozpor s právními předpisy.


Zákoné zmocnění existovalo od 01.01.2014 pouze pro tyto okruhy záležitostí:

   §§ Citace NOZ Charakter
 1  §1208/f/7 rozhodování o opravě nebo stavební úpravě společné části, převyšují-li náklady částku stanovenou prováděcím právním předpisem; to neplatí, pokud stanovy určí něco jiného dispozitivní
 2  §1208/g/2 udělování předchozího souhlasu k nabytí, zcizení nebo zatížení movitých věcí, jejichž hodnota převyšuje částku stanovenou prováděcím právním předpisem, nebo k jinému nakládání s nimi; to neplatí, pokud stanovy určí něco jiného dispozitivní
 3  §1222 Prováděcí právní předpis stanoví jakým způsobem se vypočte podlahová plocha bytu v jednotce kogentní
 4  §1222 Prováděcí právní předpis stanoví o kterých částech nemovité věci se má za to, že jsou společné dispozitivní
 5  §1222 Prováděcí právní předpis stanoví podrobnosti o činnostech týkajících se správy domu a pozemku neurčité a dispozitivní

Naopak ty části nařízení vlády které jsou pouhou nezávaznou fantazií bez opory v zákoně (a dokonce některé jsou v přímém rozporu se zákonem) – ty účinné nejsou pro nikoho. O tom jsem psal víckrát, viz např. http://www.portalsvj.cz/…o-fond-oprav#…. Příklady nesmyslů v nařízení vlády:

☀ V ustanovení § 8 uvedené „vedení účetnictví, zpracování a předložení daňových přiznání, řádné hospodaření s finančními prostředky, vedení seznamu členů společenství vlastníků jednotek“ nepatří pod správu domu podle § 1180 odst. 1, nýbrž jde samozřejmě o typické náklady na vlastní správu právnické osoby samotné podle § 1180 odst. 2.

☀ Totálním nesmyslem je ustanovení § 12. Vlastníci jednotek zvolili statutáry a rozhodli o jejich odměně proto, aby SVJ provádělo správu jejich domu. Odměna správci nebo statutárům SVJ je tedy z větší části nákladem na správu domu podle § 1180 odst. 1. Jen menší část z odměn by mohla být přiřazena k nákladům na vlastní správu právnické osoby podle § 1180 odst. 2 (pokud vůbec má nějaký smysl toto podrobně komplikovaně rozlišovat). Zde s o tom diskutovalo: Zdanění odměny předsedy SVJ 3.

☀ Celé ustanovení § 15 (rozpočet na kalendářní rok a jeho schvalování) je pouze doporučením — nemá oporu v právních předpisech, neukládá nikomu vymahatelnou povinnost (a je ignorováno ve většině SVJ).

☀ V ustanovení § 17 uvedené „náklady na rozúčtování a vyúčtování plnění spojených s užíváním jednotek“ nejsou v žádném případě nákladem na vlastní správu právnické osoby podle § 1180 odst. 2! Takový nesmysl snad nemohli ministři myslet vážně ani po celonočním flámu. Jde jednoznačně o náklad poskytovatele služeb na poskytování služeb spojených s užíváním bytů podle § 2 písm. d) zákona č. 67/2013 Sb..

☀ V ustanovení § 17 uvedené „náklady na provedení odečtů hodnot z poměrových měřidel spotřeby vody a ze zařízení sloužících k rozúčtování nákladů na teplo“ *"nejsou** v žádném případě nákladem na vlastní správu právnické osoby podle § 1180 odst. 2!!! Jde jednoznačně o náklad na poskytování služeb spojených s užíváním bytů podle § 2 písm. d) zákona č. 67/2013 Sb.. Hradí jej pouze příjemci služeb.

☀ V ustanovení § 17/e uvedené „náklady spojené s poskytováním právních služeb týkajících se správy domu a pozemku" nejsou nákladem na vlastní správu. Jde jednoznačně o náklad správy domu a pozemku. To je zjevné už se slovního označení této položky. (Poznámka: Pod náklady vlastní správy SVJ by bylo možné podřadit náklady na soudní spory, které začínají u krajských soudů.)

Blbové v Rusnokově vládě zřejmě při schvalování nařízení č. 366/2013 Sb. požili alkohol nebo jiné omamné látky v množství větším než malém.

Další tisíce blbů jsou dodnes přesvědčeni, že právně vadné nařízení vlády je v pořádku.


Justitianus

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.