Vložil Bukovsky, 25. Září 2008 - 13:03

Ono s těmi soudními rozhodnutími to bývá ošemetné. 1) nejsou závazné, 2) co soudce to jiný názor..

Rozhodnutí NS ČR 28 Cdo 1788/2003: Dovolací soud se v tomto směru ztotožňuje s právním názorem odvolacího soudu, že rozhodne-li se vlastník domu vymezit v tomto domě jednotky dle § 5 odst. 1 cit. zák. , nemůže jako nebytové prostory určit společné části domu, jejichž příkladmý výčet je uveden v § 2 písm. e/ cit. zák., neboť by to bylo v přímém rozporu s kogentním zněním § 2 písm. c/ a e/ ve spojení s § 4 cit. zákona. V opačném případě by toto prohlášení nezakládalo zamýšlené právní účinky, neboť by bylo neplatné pro rozpor se zákonem ve smyslu § 39 obč. zák.

Uvedené se vztahuje na nebytové jednotky, ale je nutné ho stejně tak vztáhnout i na bytové jednotky dle §2 písm. b). Za pozornost stojí zmínka o kogentnosti ustanovení..

Po posouzení dosavadní praxe a různých právních názorů se přikláním k názoru, že jednotlivé balkóny jsou společnými částmi domu. Vyplývá to dle mého názoru i z obecného účelu zákona – pokud by balkóny připadaly do výlučného vlastnictví je potřeba pamatovat na skutečnost, že příp. jakoukoli opravu balkónu v 1., 5., 13., aj. patře si hradí vlastník sám! A oprava konstrukce 50. let starého panelového balkónu x metrů nad zemí nebude nejlevnější záležitostí. Zároveň pokud by se např. opravovala fasáda domu tak by prostředky na novou fasádu balkónů nemohli jít z FO, ale z peněz jednotlivých vlastníků. Jelikož FO se může použít pouze v souvislosti se společnými částmi domu. Naopak k jakékoli opravě starého balkónu by vlastník potřeboval souhlas všech ostatních vlastníků jednotek, jelikož jakákoli podstatnější oprava s největší pravděpodobností změní vzhled domu, nehledě ke skutečnosti, že konstrukce balkonu zasahuje do společných částí domu, tj. svislých zdí.

Podle mě je tedy potřeba setrvat na stanovisku, že balkón je společnosu částí, prostor a vnitřní obklady balkónu jsou vlastnictvím vlastníka jednotky. V souladu s tím (a v souladu s kolaudačními rozhodnutími stavebního úřadu) samozřejmě musí být prohlášení vlastníka budovy (pozor na případnou neplatnost pro rozpor se zákonem a její fatální důsledky – neexistence bytových jednotek – neplatnost kupních smluv!) a související kupní smlouvy.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.