Vložil Justitianus, 15. Listopad 2022 - 7:14
  • Píšete: „Matoucí pro vlastníka je, že projektovou dokumentaci neviděl … “

Na tom není nic matoucího. To je výsledek Vaší nečinnosti, Vaší lhostejnosti! Kašlal jste na svá práva. Nezajímal jste se. Jako vlastník jednotky jste do projektové dokumentace mohl nahlížet v první řadě u SVJ podle § 1179. Je Váš problém že jste zůstal nečinný. Jako účastník stavebního řízení jste měl možnost na stavebním úřadu nahlížet do spisu, tedy i do žádosti, která obsahovala projektovou dokumentaci. Je Váš problém že jste zůstal nečinný.

  • Ptáte se: „Lze tato usnesení považovat za souhlas se stavbou podle projektu pro vydání stavebního povolení?“

Vy nečtete co jsem napsal! Stavební úřad potřeboval pouze souhlas s stavebním záměrem. Nepotřeboval ani nepožadoval jakýsi „souhlas se stavbou podle projektu pro vydání stavebního povolení“. Jste nejspíš kverulant: nezajímal jste se o to co se děje s Vaším majetkem, a teď zkoušíte hledat formální chybičky ve stadardních postupech.

  • Ptáte se: „Rozhodlo shromáždění tímto usnesením, že SVJ bude stavebníkem?“

Ano, rozhodlo. Podle § 1190 platí, že osobou odpovědnou za správu domu je společenství vlastníků. Podle § 1189 platí, že správa domu a pozemku zahrnuje vše, co nenáleží vlastníku jednotky a co je v zájmu všech spoluvlastníků nutné nebo účelné pro řádnou péči o dům a pozemek jako funkční celek a zachování nebo zlepšení společných částí; správa domu a pozemku zahrnuje i činnosti spojené s údržbou a opravou společných částí, přípravou a prováděním změn společných částí domu nástavbou, přístavbou, stavební úpravou nebo změnou v užívání, jakož i se zřízením, udržováním nebo zlepšením zařízení v domě nebo na pozemku sloužících všem spoluvlastníkům domu. Z uvedeného plyne, že ten kdo provádí na domě různé činosti správy opravy a stavební úpravy je zpravidla přímo SVJ.

Jestliže shromáždění SVJ rozhodlo o opravě a stavební úpravě domu na shromáždění SVJ, pak jen blb by mohl tvrdit že vlastníci jednotek chtěli tu činnost svěřit někomu úplně jinému než SVJ.

  • Ptáte se: „Byl stavební úřad povinen obeslat účastníky při zahájení řízení?“

Ne, nebyl. Mohl například oznámit účastenství ve stavebním řízení veřejnou vyhláškou (řízení s velkým počtem účastníků). Pokud jste snad byl opomenut, nic Vám nebránilo oznámit úřadu že jste opomenutým účastníkem stavebního řízení. Uřad byl povinen považovat Vás nadále za účastníka, dokud by se neprokázal opak. Je Váš problém že jste zůstal nečinný.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.