Vložil P_V (bez ověření), 6. Listopad 2022 - 15:04

Fasáda z betonových kachliček bude asi trochu dražší než omítka, zato však estetická, to je vaše věc.

Polystyren se dnes smí dávat jen na dvoupatrové domy, jinak už musí být plocha přerušena pásy z minerální vaty. Pod provětrávanou fasádu se nemůže dát vůbec, tam při požáru vznikne tah.

10 cm je málo, to se dělalo tak koncem minulého století, to jsou vyhozené peníze. Minimum je bajvoko 20 cm, abyste se s odřenýma ušima vešli do specifikace pro pasivní budovy podle ČSN 73 0540–2. Energie jaksi zdražují a návratnost už není jen vytoužená představa.

Nesmíte zanedbat potenciální tepelné mosty, jako třeba hrany otvorů nebo různé kovové prvky procházející do fasády. Co třeba ten rošt, který bude držet ten obklad? Pokud nemáte moderní okna, nastane problém s navázáním na okenní rámy, protože jsou úzké a tudíž se tam nedá hrana zateplit.

Nejlépe byste si měli nechat udělat projekt, aby někdo ručil za to, že tam nebudou funkční chyby, a vysvětlil vám, proč je něco zrovna tak a ne jinak. Podle projektu můžete udělat i dobře srovnatelné výběrové řízení. Nebo aspoň udělejte audit toho návrhu, pokud to je nějaká jedinečná obtížně porovnatelná technologie. U návrhu od stavební firmy vám budou ručit nanejvýš za bezvadnost díla, ne za funkčnost.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.