Vložil Justitianus, 2. Listopad 2022 - 12:59

Stanovy jsou platným dokumentem, který je závazný jak pro SVJ, tak i pro statutáry a pro jednotlivé členy. Jestliže se jedná o pouhou stavební úpravu (beze změny prohlášení a bez změny spoluvlastických podílů), pak o věci může rozhodnout SVJ podle svých stanov.

Změna stanov je možná a řídí se těmito ustanoveními občanskského zákoníku:

§ 220
(2) Omezit práva nebo rozšířit povinnosti spojené s určitým druhem členství lze jen za podmínek určených předem ve stanovách, jinak se souhlasem většiny dotčených členů. To neplatí, má-li spolek k omezení práv nebo rozšíření povinností spravedlivý důvod.
§ 1206
(2) Shromáždění je způsobilé usnášet se za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří mají většinu všech hlasů. K přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů.

Záleží tedy na tom zda ve stanovách máte zakotveno vyšší hlasovací kvorum pro změnu stanov. Pokud tomu tak není, pak postačí většina hlasů přítomných vlastníků jednotek. Při tom je naprosto bezvýznamné kdo změnu stanov navrhne; mohou to být členové výboru. Po změně stanov se samozřejmě může hlasovat o stavební úpravě.

Jaké stanovy jste si schválili, takové je máte.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.