Vložil Pavel, 22. Říjen 2022 - 19:29

1)O jakou právní formu se jedná? Píšete, že máte „vlastní byt“, dále píšete něco o družstvu. Pokud tam již bydlíte 10 let ve „vlastním bytě“, tak tam možná vzniklo SVJ podle ZoVB.

2)K vlastní minimální teplotě např.

http://www.szu.cz/…a-teple-vody

Otázka: Bydlím na vesnici v panelovém domě, který je ve vlastnictví obce. Teplá voda je dodávána centrálně. Mám však problém, protože voda je neustále vlažná (kolem 42 °C). Můj dotaz zní: existuje zákon či vyhláška, ve které je stanovena minimální teplota teplé vody? Pokud ano, kolik. (březen 2004 – akualizováno únor 2016)

Odpověď: Dle ČSN 060320: září 2006 – Tepelné soustavy v budovách – Příprava teplé vody – Navrhování a projektování je v části 5 uvedeno, že: zařízení pro ohřívání užitkové vody má být navrženo a vybaveno tak, aby teplota teplé vody v místě odběru (na výtoku u uživatele v objektech) dosahovala teplotu 50 °C až 55 °C, výjimečně 45 až 60 °C. Technické normy však nejsou závazné.

Ve vyhlášce Ministerstva zdravotnictví č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, ve znění pozdějších předpisů, má ukazatel „teplota“ limit 55 °C, ale typ limitu jen DH (doporučená hodnota). K ukazateli teplota se vztahuje následující poznámka: Teplota teplé vody po odtočení by neměla klesnout pod 50 °C (optimálně nad 55 °C) z důvodu minimalizace rozvoje legionel v rozvodu vody. A dále: Odběr vzorků pro stanovení ukazatelů teplé vody (s výjimkou cíleného epidemiologického šetření) se provádí po odpuštění vody po dobu 1 minuty.

Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 194/2007 Sb., kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé užitkové vody…, ve znění vyhlášky č. 237/2014 Sb., v § 4" Pravidla pro dodávku teplé vody" odst. /1/ uvádí, že tato voda je dodávána celoročně tak, aby měla na výtoku pro spotřebitele teplotu 45 – 60 °C, s výjimkou možnosti krátkodobého poklesu v době odběrných špiček spotřeby v zúčtovací jednotce. Odstavec /2/ pak uvádí, že dodávka podle odst. /1/ je uskutečňována nejméně v době od 6,00–22,00 hod.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.