Vložil MartinII, 19. Září 2022 - 11:51

"BYTOVÝ DŮM o 4 bytových jednotkách bez SVJ.

  • Nájemníci jednoho bytu umístili do mezipatra kočárek, … zavazí všem … nošení větších břemen, s objemnými předměty (lednička) se nedá vůbec projít. ---blokuje únikovou cestu. …
  • do sklepa staré krámy. … problém odmítají řešit… agresivní, arogantní),
  • MAJITEL to taky odmítá řešit (… SE MÁME DOMLUVIT S NÁJEMNÍKAMA).
  • výzvu k odstraněni předmětů … podepsali všichni tři zbývající vlastnící bytů a poslali jak nájemníkům tak majiteli. Opět naprosto odmítají situaci řešit.

V případě žaloby – kdo by ji měl podávat? Nejsme SVJ, takže žádná právnická osoba jako vlastník budovy není. Správce … je pouze fyzická osoba a nejsem si jistý, jaké má vlastně pravomoci. … Na koho by měla být žaloba směřována – na nájemníky nebo na majitele bytu?

Mají nám přivést ledničku – … se k nám nedá kvůli kočáru projít. Majitelé kočáru odmítají kočár odstranit i na dobu, kdy budeme potřebovat průchod. … Můžu kočár vzít a dát ho před dům? … policii zavolat my a kočár odstranit aspoň na dobu nutnou kvůli lednici – …nás s tím policie pošle do háje. MÁME MOŽNOST JAK SE BRÁNIT (KROMĚ ŽALOBY) ? … nemáme SVJ, nemáme ani právnickou osobu zodpovídající za dům. … blokování únikových cest … komu bude pokuta určena a kdo ji bude platit"

  • – – – – – – – – – – – – – – –
  • Sice nejste SVJ ale vztahuje se na vás NOZ § 1115 až 1157. Doufám že stále ještě (i po novelizacích NOZ) platí možnost založit SVJ i při počtu 4 BJ !!!

To ale není důležité pro vaše současné problémy. Uvedené PARAGRAFY PLATÍ PRO VLASTNÍKA (nemůže se vyvinit), NIKOLI NÁJEMNÍKA. Pokud jde o žalobu týkající se „správy společné věci“ tak by rozhodně měla směřovat proti vlastníkovi (viz výše). Museli byste ji v současné době (bez SVJ) podat všichni vlastníci. Pro řešení problémů v domě můžete založit SVJ (to snad NOZ nezakazuje, viz výše). Můžete založit i spolek jiný. Soudím tak dle toho že existují různé spolky, a nyní si vymyslím název třeba Spolek ochrany zeleně Prokopského údolí.

  • Na dočasné přemístění kočárku (na určitý den a hodinu) ho pro jistotu upozorněte předem. A snad abyste na to byli 2 vlastníci kvůli svědectví, že jste mu kočárek nepoškodili nebo z něj neodcizili třeba dečku.

Pozn.: Pokud má někdo k mému příspěvku výhrady, tak klidně mínusujte, ale hlavně poraďte něco lepšího.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.