Překážka ve společných prostorech

Vložil LukeB, 19. Září 2022 - 9:09 ::

Dobrý den.

Vím, že se jedná o portál SVJ, nicméně zkusím položit dotaz zde. Téma se tu již několikrát řešilo, pokusil jsem se vše pročíst, ale pořád nevím jak postupovat.

Jsme bytový dům o 4 bytových jednotkách bez SVJ. Nájemníci z jednoho bytu umístili do mezipatra kočárek, který však zavazí všem ostatním vlastníkům (prostor v mezipatře není velký, musíme se kočáru složitě vyhýbat např. při nošení větších břemen, s objemnými předměty (lednička) se nedá vůbec projít). Navíc samozřejmě kočár blokuje únikovou cestu. Podobně si do sklepa do společných prostor naskládali své staré krámy. Nájemníci problém naprosto odmítají řešit (není s nima domluva – agresivní, arogantní), majitel to taky odmítá řešit (podle něj se máme domluvit s nájemníkama). Sepsali jsme výzvu k odstraněni těchto předmětů ze společných prostor, podepsali všichni tři zbývající vlastnící bytů a poslali jak nájemníkům tak majiteli. Opět naprosto odmítají situaci řešit.

Měl bych proto několik otázek:

  1. Jak dál postupovat – je možné situaci řešit nějak jinak než soudní cestou? Tomu se samozřejmě chceme vyhnout (je to na dlouho, do té doby než se to začně řešit už můžou být třeba pryč).
  2. V případě žaloby – kdo by měl žalobu podávat? Nejsme SVJ, takže žádná právnická osoba jako vlastník budovy není. Správce máme, ale ten je pouze fyzická osoba a nejsem si jistý, jaké má vlastně pravomoci. Takže by žalobu měl podat někdo z majitelů některé jednotky? Nebo všichni společně? Na koho by měla být žaloba směřována – na nájemníky nebo na majitele bytu?
  3. Mají nám přivést ledničku – s ledničkou se k nám nedá kvůli kočáru projít. Majitelé kočáru odmítají kočár odstranit i na dobu, kdy budeme potřebovat průchod. Jak se proti tomu bránit? Můžu kočár vzít a dát ho před dům? Hrozí nám, že v tom případě zavolají policii. Nebo máme policii zavolat my a kočár odstranit z jejich pomocí (aspoň na dobu nutnou kvůli lednici) – ale bojím se, že nás s tím policie pošle do háje. Máme vůbec nějakou možnost jak se bránit (kromě žaloby)
  4. Jelikož kočár blokuje únikovou cestu, můžeme to zkusit přes hasičský sbor. Nicméně mi není jasné, kdo vlastně v našem domě zodpovídá za požární bezpečnost. V zákoně o požární bezpečnosti se všude píše pouze o právnické osobě nebo o fyzické osobě vykonávající podnikatelskou činnost. Jelikož ale nemáme SVJ, tak nemáme ani právnickou osobu zodpovídající za dům. Správce je fyzická osoba, je to prostě jen jeden z majitelů bytů. V případě pokuty za blokování únikových cest – opět, komu bude pokuta určena a kdo ji bude platit (v zákoně se mluví opět pouze o pokutách pro právnické osoby). Budou hasiči vymáhat pokutu po konkrétním majiteli (tj. majiteli kočáru)? Nebo pokutu dostane celý dům (tj. všichni majitelé stejným dílem)? Což by bylo opět samozřejmě o ničem, protože bysme pak zřejmě museli složite vymáhat pokutu po majitelých kočáru u soudu.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.