Vložil Justitianus, 19. Září 2022 - 2:10

Není jasné jaký je právní režim toho co nazýváte „přístavba“. Zda jde o samostatnou nemovitou věc, nebo o součást nemovité věci. Proto netušíme kdo je vlastníkem toho co nazýváte „přístavba“. Ani vy to netušíte. Vaše označení vůbec nemusí vystihovat právní či materiální stav.

  • Může to být samostatná věc nemovitá na cizím pozemku (vlastník „přístavby“ je odlišný od vlastníka pozemku),
  • nebo jde o stavbu která se stala součástí pozemku (vlastník je je jeden),
  • nebo jde o součást stavby bytového domu postavené na cizím pozemku (vlastník stavby bytového domu včetně „přístavby“ je odlišný od vlastníka pozemku)
  • nebo jde o součást stavby bytového domu která je jako celek součástí pozemku (vlastník je jen jeden).

Není-li „přístavba“ zmíněna v prohlášení ani zanesena v katastru na základě „kolaudace“, pak se nejspíše jedná o stavbu „načerno“ a stavební úřad může vlastníkovi nařídit její odstranění. Kdo je tím vlastnikem by se muselo napřed zjistit.

Za těchto okolností ovšem není možné odhadnout kdo má soukromoprávní oprávnění rozhodovat o případném umístění nějakých solárních panelů na „černé“ stavbě.

A dokud si v tom neuděláte pořádek, nemá cenu cokoli radit. Až si v tom uděláte pořádek a až to bude zaneseno v katastru a/nebo uvedeno v prohlášení, můžete se teprve začít starat o nějaké solární panely.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.