Vložil Justitianus, 10. Září 2022 - 15:49

Rozumím. Jenže řádně schválený úvěr znamená, že SVJ bude muset uhradit tyto náklady na správu domu a pozemku: poplatek za schválení úvěru, jistinu úvěru, úroky z úvěru, náklad na vedení úvěrového účtu. Tyto náklady pak je povinno vymáhat na všech vlastnících podle jejich spolulastnických podílů.

Ten kdo složí na účet SVJ předem nějakou větší částku jako jednorázový příspěvek na správu domu (řekněme že jde o zálohu na 4 roky dopředu), zaplatí celkem ve výsledku naprosto stejnou částku na svůj spoluvlastnický podíl jako ten, kdo bude prostě platit příspěvky měsíčně po celé ty 4 roky. Rozdíl je ovšem v tom, že ten kdo složí tu částku napřed tím ztratí možnost nechat ty peníze vydělávat. Bude to SVJ, kdo ty peníze bude zhodnocovat pomocí úroků či jiných investic na svém účtu. Ty úroky budou samozřejmě majetkem SVJ.


Pak je tu možnost crowdfundingu: SVJ si ty peníze nepůjčí od banky, ale od vlastníků jednotek. Věřitelé budou nejspíše požadovat úrok alespoň ve výši termínovaného bankovního vkladu. Na zbytek kupní ceny pozemku si SVJ vezme bankovní úvěr. Ani toto nedává nějaký rozumný smysl, protože půjčitelé nedostanou více ne by dostali oni sami kdyby ty peníze nechali v bance na svých termínovaných vkladech. Úroky které jim SVJ bude hradit jsou nákladem na správu domu, takže SVJ jim ty peníze zase vezme – oklikou: strhne si je z jejich příspěvků na správu. A samozřejmě se budou s ostatními podílet i na nákladech toho bankovního úvěru.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.