Vložil Justitianus, 9. Září 2022 - 5:54
  • Radano, píšete: „Financování budeme určitě řešit úvěrem, přičemž chceme nechat vlastníkům možnost rozhodnout se, zda budou participovat na úvěru nebo svou poměrnou část zaplatí nyní z vlastních prostředků.“

Úvěr je pořádku, ale tvrzení o „participaci“ je naprostý nesmysl.

Úvěr si bude brát právnická osoba SVJ. Je to tedy jen mezi SVJ a bankou. Na tomto úvěru tedy nebude nikdo „participovat“! Jak byste si to představovala v praxi? Za dluhy SVJ ručí KAŽDÝ jeho člen v poměru podle velikosti svého podílu na společných částech (§ 1194 odst. 2). Banka nepřijme jako ručitele pouze některé z nich – ostatně zákon takové řešení vylučuje. Ručitelský závazek není ovšemže žádná „participace“.

Jednoduchý a přímočarý postup je aby si pozemek pořídilo SVJ jako majetek ke správě domu. Protože jde o nákup nemovitého majetku, vyžaduje se předchozí souhlas shromáždění podle § 1208 písm. (f). SVJ samozřejmě může k úhradě nákladu (nebo části nákladu) použít svůj majetek – finanční prostředky z příspěvků na správu domu.

Je zbytečné snažit se „aby byl u pozemku v KN zapsaný každý vlastník svým podílem“. Nemá smysl trvat na nesmyslu, který komplikuje převod nemovité věci, vyžaduje změnu prohlášení se souhlasem všech vlastníků jednotek, a ve výsledku nikomu nic nepřinese.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.