Vložil Justitianus, 2. Srpen 2022 - 9:46

Ustanovení § 1989 odst. 1 je prasácky napsáno a je nesrozumitelné pro osobu s rozumem průměrného člověka. V důvodové zprávě k návrhu občanského zákoníku je však možné najít dostatečné vodítko pro výklad tohoto ustanovení. Cituji z důvodové zprávy:

„Výjimka, kterou pro zvláštní případy zná obchodní zákoník ohledně promlčených pohledávek, se recipuje do obecné úpravy jako obecně použitelné pravidlo.“

Zdroj: http://obcanskyzakonik.justice.cz/…na-verze.pdf

Z uvedeného plyne, že jde o právní normu převzatou (lex recepta) z obchodního zákoníku. Vodítko tedy máme. Není problém vyhledat příslušnou část ObchZ, a její obsah je srozumitelný, jednoznačný a určitý:

513/1991 Sb.
§ 358

K započtení jsou způsobilé pohledávky, které lze uplatnit u soudu. Započtení však nebrání, jestliže pohledávka je promlčena, avšak promlčení nastalo teprve po době, kdy se pohledávky staly způsobilými k započtení.

Je tedy zřejmé jaký význam mínil zákonodárce vtělit do § 1989 odst. 1 občanského zákoníku. Vaše tvrzení o započtení bude vyvráceno, jestliže jste přistoupil k započtení až po promlčení Vaší pohledávky 2200 Kč. SVJ se může úspěšně dovolat promlčení u soudu; tím bude postaveno najisto že k vzájemnému zpočtení podle § 1989 nikdy nedošlo.

Bude tedy záviset pouze na SVJ zda se dovolá promlčení, nebo nedovolá. Můžete požadovat, aby o tom rozhodlo shromáždění. Statutáři pak budou povinni respektovat toto rozhodnutí, SVJ uzná že k započtení došlo a nepodá žalobu ohledně částky 2200 Kč.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.