Vložil Leoš (bez ověření), 29. Červen 2022 (bez ověření), 6. Červenec 2022 - 17:25

„Pokud byste se byl ozval s dotazem před dvěma měsíci“

proč by mělo záležet na tom kdy se ozvu?

Pane Justician,

  • že byly služby úklidu SVJ-čkem placeny, k tomu podklady (faktury) mám
  • že se má náklad na úklid rozúčtovat podle bytů vím a rozhodnutí společenství mám
  • že mi ukázali nějaký výpis z počítače, kde jsem si odsouhlasil platby – stalo se
  • že součet je jaký tvrdím SVJ nerozporuje, jen mi řekli verbálně, že kvůli mně nové rozúčtování dělat nebudou. Co mi „řekli“ písemně, jsem už uvedl.
  • že platím platby jak píši – v tom se SVJ nejsem ve sporu a nerozporuje to ani SVJ. Ve stanovách kde byste to chtěl hledat to sice není tak pregnantně uvedeno, ale jak píši zde spor není ani ze strany mé ani z SVJ.
  • co jsem podle Vás měl odečíst jsem odečetl. A je to tak jak jsem napsal panu „MartinII“ ()

Pane Justician, vše co uvádíte o pokutě o nesplatnosti o tom co jste vyčetl z judikátů 26Cdo je pravda. Teoreticky.


Jistě jste ty relevantní judikáty 26Cdo četl také: podmínkou splatnosti je že vyúčtování (1) je ŘÁDNÉ (2) bylo DORUČENO (3) je SPRÁVNĚ vyčíslené

Takže 3-jednoduché podmínky. Pochopitelné i rozumem průměrného člověka. I člena SVJ. …ale jak to je u soudu?

Předpokládejme, že máte „štěstí“ a dluh je nad 50.000. Žaluje na Vás SVJ.

Když okresní soud vyhodnotí 3-podmínky a žalobu zamítne ale krajský soud podmínku ad-3 ignoruje a tvrdí že pro splatnost stačí pouze podmínky ad-1 a ad-2 tak máte šanci dostat se k tomu senáty 26Cdo. A když neuděláte nějakou procesní chybu, třeba máte šanci na zvrat.

Když okresnímu soudu mává účelově žalobce před nosem rozsudky krajského soudu, který podmínku ad-3 ignoruje a tvrdí že pro splatnost stačí pouze podmínky ad-1 a ad-2 a bere jej sice nikoli jako závazný ale jako návodný (soudce nemusí tak požadovat znalecký posudek, kterým by se stejně nemusel řídit a řízení se (podle soudce!) alespoň neprotahuje), tak nemáte šanci dostat se k tomu senátu 26Cdo.

Když jsem vše snad už vyjasnil, můžeme se vrátit k úvodnímu dotazu tj. co dělat když dle některých soudů nezáleží na SPRÁVNÉM vyčíslení resp. zda se má do splatnosti podat nějaká explicitní žaloba (na správnost vyúčtování, na podklady, na..?), případně čeho by se v ní reálně měl žalobce (já) domáhat a to v situaci, kdy i přes judikáty a DZ soud okresní „věří“ krajskému namísto aby se řídil judikáty nejvyššího?


Můj původní dotaz ale je spíš, jak postupovat, když z obavy z výše uvedeného soudního debaklu zaplatím co se žádá na vyúčtování, ale přesto chci logicky započítat své zálohy a chci mít vyúčtovaný rozúčtovaný náklad na úklid – samozřejmě ne jen mně, ale aby to bylo napraveno všem, protože bude-li to „napraveno jen mně“, budu na tom ještě hůře než kdybych to nechal vyšumět.

Leoš

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.