Vložil Korky0202, 31. Květen 2022 - 17:58

Dobrý den,

je nutné si uvědomit, že vy žádný Úvěr nesplácíte. Vy platíte příspěvek, který byl odsouhlasen. SVJ jsou dány možnosti, na jaké náklady může tyto příspěvky vynaložit. A mezi ně patří náklady na úvěr.

Takže, pokud existuje Usnesení shromáždění, které řeší třeba to vaše zateplení štítu, případně související Usnesení, které dohromady řeší, co se bude dělat, kde se na to vezmou peníze a případně od koho a za jakých podmínek a k tomu všemu Shromáždění zmocní výbor, aby začal jednat, tak jste povinen se tímto řídit.

Ne nadarmo se říká, že spoluvlastnictví v rámci SVJ je novodobý komunismus :-)

Úvěr není služba, kterou by Vám SVJ poskytovalo.

Ano, je nutná dohoda 100 % vlastníků, protože se jedná o zásah do práv a povinností některého z vlastníků – Vy se dožadujete zproštění placení z Usnesení, které bylo schváleno, tudíž se chcete „zbavit“ své povinnosti, která vám vznikla z důvodu vlastnictví.

Nicméně je též otázka, zda nedošlo ke zneužití dominantního postavení většinového vlastníka. Takže pokud jste například byli všichni ostatní proti a pouze Město si svými 78 % tohle schválilo, tak si myslím, že by se dal aplikovat § 212, odst. (2), zákona 89/2012 Sb., NOZ –

„Zneužije-li člen soukromé korporace hlasovací právo k újmě celku, rozhodne soud na návrh toho, kdo prokáže právní zájem, že k hlasu tohoto člena nelze pro určitý případ přihlížet. Toto právo zaniká, pokud návrh není podán do tří měsíců ode dne, kdy k zneužití hlasu došlo.“

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.