Vložil Pavel, 7. Září 2008 - 21:23

Bohužel v současné době ZoVB schvalování účetní závěrky skutečně nevyžaduje.

Pokud by snad někdo, z neznalosti základů práva, takovou povinnost dovozoval ze vzorových stanov (dále jen VS), možná by bylo vhodné se seznámit s literaturou­. Např.

1)Dvořák, T., Vlastnictví bytů a nebytových prostor, Praha, ASPI, 2007, na str. 299: „Pokud by došlo k soudnímu sporu, v němž by soud jako otázku předběžnou nebo dokonce meritorní měl řešit právní závaznost VS, lze soudit, že je povinnost soudu jednak odmítnout postupovat a rozhodovat podle VS, neboť soud je vázán pouze zákonem, nikoliv zjevně neústavním podzákonným právním předpisem (čl. 95 Ústavy ČR), jednak podat Ústavnímu soudu ČR návrh na zrušení ust. § 9 odst. 10 věty prvé ZoVB a nařízení vlády č 371/2004 Sb.“

2)K obdobnému závěru dochází autoři Fiala,J., Novotný, M., Oehm, J., Horák,T. Zákon o vlastnictví bytů. Komentář. 3. vydání, Praha, C.H.Beck, 2005, na str. 109.

Zatímco první autor je JUDr. PhD. působící na plzeňské právnické fakultě, autoři druhé publikace jsou mj. profesoři a docenti působící na pražské a brněnské právnické fakultě.

Je na soudném čtenáři, zda dá přednost právnímu názoru renomovaných právníků nebo některým příspěvkům od neprávníků na tomto portále publikovaným.

A uzavřel bych sentencí Celsovou „znát zákony, to neznamená poznat jejich slova, nýbrž pochopit jejich obsah a působení“ (Cels. D 1, 1, 17).

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.