Vložil Pavel, 2. Září 2008 - 11:05

Vážený pane Matějko, k Vašim otázkám odpovídám:

a)„Jak máte ve stanovách společenství rozpracované ustanovení §9, odst.14 ZoVB?“

Doufám, že dobře, ale otázku považuji za irelevantní, protože neřeší původní dotaz, který zněl, zda je povinnost ze zákona schvalovat účetní závěrku. Odpověď na tento dotaz nelze najít v našich stanovách. :-))

b)„Jak například prokáže společenství vlastníků jednotek „schválení účetní závěrky“ v souladu s §17, odst.4, zákona č.563/1991 Sb. v platném znění?“

SVJ nemá povinnost uloženou zákonem někomu prokazovat, že účetní závěrka byla schválena. Ustanovení ZoÚ pouze říká, že od nějaké doby nelze účtovat do starého roku. Vůbec ale neřeší kdo (účetní, výbor, shromáždění?), jakým kvorem a kdy schvaluje účetní závěrku. Takže toto ustanovení také nepovažuji za povinnost schvalovat účetní závěrku v SVJ. V jiných právních subjektech je povinnost schvalování řešena speciálními zákony, které určitou právnickou osobu definují např. v ObchZ. To v ZoVB není, je to chyba a má to být napraveno novým ZoVB.

A nyní obecně k právní závaznosti podzákonných norem jako jsou různé vyhlášky a nařízení vlády.

Podle Ústavy, čl. 2/4 každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.

Podle LZPS, čl. 2/3 každý může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.

Z ústavního pořádku tedy vyplývá, že pokud není povinnost stanovená přímo zákonem není povinností. Podrobněji např. Boguszak, Čapek Teorie práva, Codex Bohemia, Praha 1997, str. 48 a násl.

Jiná věc je, že v NV, kterým se vydávají Vzorové stanovy, je něco napsáno. Je tam spousta slov a spousta chyb, např. Pražák uvádí na 11 stránkách jen věcné chyby zmíněných Vzorových stanov. Jedná se pouze o vzor, jak by stanovy mohly vypadat.

Ale abych byl správně pochopen, v našich stanovách máme schvalování účetní závěrky v kompetenci shromáždění. Ale máme to tam proto, že to považujeme za důležité a nikoliv proto, že nám to „nařizuje“ nějaké nařízení vlády.

Nicméně nadále tvrdím, že pokud Vzorové stanovy ukládají povinnosti nad rámec ZoVB je to v rozporu s Ústavou a LZPS. Snad budou tyto nekvalitní vzorové stanovy brzo zrušeny a jednotlivé povinnosti budou přímo v novém ZoVB.

Hezký den! Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.