Vložil Bobikx (bez ověření), 2. Září 2008 - 7:26

Zdeňko, pokud se kdokoliv stane (spolu)vlastníkem, měl by dostávat (a schvalovat) jednou ročně hospodaření se společnými penězi (jde přeci i o jeho peníze). Na druhou stranu chápu, že se někdo nechce učit nové věci.

Účetnictví má nějaká pravidla, takže díky těmto pravidlům se každý, kdo má trochu zkušenosti z Ú, velmi rychle zorientuje v kterémkoli SVJ (ale i podnikatelké jednotce). Je dobré, pokud členové důveřují výboru a pak je také dobré, aby lidé dostaly všechny papíry včas, aby se s nimi stihli seznámit a případně si to nechat vysvětlit (pokud mají zájem).

Jednou větou: Příloha: Je v podstatě „jenom“ takové základní povídání o účetní jednotce. (Ostatní výkazy jsou už jenom formuláře, takže zde se píše o různých specifikách jednotky)

Zisk/ztráty: tam jsou sepsány podle určitých skupin náklady a výnosy, které SVJ mělo.

Rozvaha: Tam se píše, v čem jsou peníze, které SVJ dostalo uloženy (aktiva) a z čeho je získalo/případně komu dluží (pasiva)

Co s výsledkem hospodaření: neboli co se udělá se ziskem nebo ztrátou…

Toto je velmi zjednodušené a prosím pí. Klainovou, aby mě za to příliš neroztrhala :),

Já jsem se snažil napsat „zprávu o hospodaření“, kde jsem uváděl jednotlivé položky, a psal k nim vysvětlení (jednalo se tenkrát asi o 15 částek), takže všem pak bylo jasné, co ta čísla znamenají.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.