Vložil Justitianus, 2. Květen 2022 - 14:57

Pane Navrátile, netuším kdy vznikl dluh, ani zda vůbec nějaký dluh vznikl. K tomu se nemohu vyjádřit pro totální nedostatek informací. Víme jen to k čemu jste se písemně zavázal:

… pokud by se objevily dodatečně jakékoliv dluhy [související se správou domu], k jejichž úhradě je prodávající povinen do dne předání [bytu], prodávající je zaplatí [právnické osobě SVJ].

Takže opět jen obecně uvedu toto: Pokud snad stále existuje dluh k jehož úhradě byl prodávající povinen do dne předání bytu, pak může být pouze dvojího druhu:

  1. dluh související se správou domu a pozemku který přešel na nabyvatele jednotky při převodu vlastnického práva k jednotce, nebo
  2. dluh související se správou domu a pozemku který nepřešel na nabyvatele jednotky při převodu vlastnického práva k jednotce.

☀ Jestliže existuje dluh který přešel na nabyvatele jednotky, pak za tento dluh ze zákona ručí převodce (tedy prodávající) osobě odpovědné za správu domu. Plnění by na Vás mohl vymáhat jedině věřitel – právnická osoba SVJ. Nikoli nynější vlastník jednotky.

☀ Jestliže existuje dluh který nepřešel na nabyvatele jednotky, plnění by na Vás mohl vymáhat jedině věřitel – právnická osoba SVJ. Nikoli nynější vlastník jednotky.

Výzvu vlastníka jednotky můžete ignorovat v obou případech. Jemu nedlužíte nic. Čekejte zda dostanete písemnou výzvu k úhradě od údajného věřitele. Pak bychom mohli v této diskusi pokračovat (a začít zkoumat zda údajný dluh existuje či neexistuje, a pokud ano, zda je či není promlčen).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.