Vložil Petr registrovaný, 4. Květen 2022 - 19:11

Konečně se posouváme do věcné roviny. Díky za to.

ad 1) Že by přívod do bytu mohl být vlastníka jednotky, je dáno tím, že pokud neslouží společnému užívání, nemůže být (dle zákona) společnou částí domu, a tedy musí jít o součást jednotky.

ad 2) U potrubí plynového a vodovodního je úplně stejný problém. Typicky se uvádí, že co je před vodoměrem / plynoměrem, je společnou částí, co je za, je součástí bytu. Nevím ale, jestli k tomu jsou nějaké judikáty tento názor podporující / vyvracející. Když se podíváte na zmiňované nařízení vlády 366/2013 Sb., jak se problematika řeší v režimu OZ, tak tam vidíte, že společnou částí je podle tohoto nařízení:

c) rozvody plynu až k uzávěru pro byt, – plynový uzávěr je v mnoha domech na (společné) chodbě, v některých domech i ve sklepě

d) rozvody vody teplé i studené včetně stoupacích šachet, ať jde o hlavní svislé rozvody, nebo odbočky od nich až k poměrovým měřidlům pro byt, nebo k uzávěrům pro byt – tedy k vodoměrům a ventilům, které typicky bývají v šachtě (společná část domu) nebo ve stoupačkách za záchodem (nejspíš také společná část domu).

domovní potrubí odpadních vod až po výpusť (zařízení) pro napojení potrubí odpadních vod z bytu – tedy až k odbočce kanalizační stoupačky, která je běžně v šachtě nebo v prostoru za záchodem (oboje společná část domu)

b) rozvody elektrické energie až k bytovému jističi za elektroměrem, – hlavní bytový jistič typicky bývá v stoupačkových rozvaděčích na společné chodbě (ve společných částech domu), navíc tyto hlavní bytové jističe bývají před elektroměrem a ne za ním, bytové rozvaděče už řeší jednotlivé okruhy po bytě

Z těchto příkladů mám za to, že společná část končí hlavním bytovým jističem / elektroměrem, což jsou prvky umístěné typicky na chodbě a ne v samotném bytě.

Změnit prohlášení je samozřejmě úplně nereálné, protože 95 % vlastníků netuší, co to prohlášení vlastníka je, a vzhledem k svému vysokému věku by to ani nepochopili. Je to asi jako vysvětlovat jim, že společenství vlastníků nejsou oni a že nejde ani o žádného domovního policajta.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.