Vložil Justitianus, 23. Únor 2022 - 23:39
  • Magic (bez ověření), napsal jste o balkonech a terasách: „… se jedná o části pláště domu a podléhají plně správě SVJ.“.

Skutečnost je poněkud odlišná. Sice podléhají správě domu, ale některé činnosti správy těchto částí si hradí uživatelé sami.

Prostory „balkon“ a „terasa“ jsou ve výlučném užívání vlastníků jednotlivých jednotek. Veškeré stavební konstrukce obklopující balkony a terasy jsou společnými částmi domu. Ovšem zcela Vám ušlo, že pro výlučně užívané společné části zavedl zákon č. 89/2012 Sb. speciální režim hrazení nákladů. Z toho je třeba vyjít, nemáte-li v prohlášení uvedeno něco jiného.

Práva a povinnosti vlastníka jednotky
§ 1175

(2) Vlastník jednotky spravuje svůj byt, jak to vyžaduje nezávadný stav a dobrý vzhled domu; jde-li však o (…) společné části, které slouží vlastníku jednotky k výlučnému užívání, provádí a hradí pouze údržbu a drobné opravy.

Z uvedeného plyne, že u balkonů a teras jsou vlastníci jednotek povinni hradit svým vlastním nákladem jak údržbu, tak i drobné opravy společných částí. Rozsah „drobných oprav“ se posoudí obdobně podle nařízení vlády č. 308/2015 Sb., o vymezení pojmů běžná údržba a drobné opravy související s užíváním bytu.

§ 4 Drobné opravy podle věcného vymezení
Podle věcného vymezení se za drobné opravy považují
a) opravy jednotlivých vrchních částí podlah, opravy podlahových krytin a výměny prahů a lišt,
b) opravy jednotlivých částí dveří a oken a jejich součástí, kování a klik, opravy kování, klik, rolet a žaluzií
 (…).

§ 5 Drobné opravy podle výše nákladů
Podle výše nákladů se za drobné opravy považují další opravy bytu a jeho vybavení a výměny jednotlivých předmětů nebo jejich součástí, které nejsou uvedeny v § 4, jestliže náklad na jednu opravu nepřesáhne částku 1000 Kč.
 (…)

Takže opravu jednotlivých dlaždic jejich výměnou by si hradili uživatelé balkonů a teras sami. Kompletní výměna dlažby balkonu však přesahuje rozsah drobné opravy; proto bude hrazena ze společných peněz.

Radka2222 se tedy v tomto mýlí.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.