Výstavba neexistující příčky mezi "byty"

Vložil Rouhel, 17. Únor 2022 - 12:08 ::

Při vzniku našeho SVJ byla v prohlášení vlastníka zakreslena neexistující příčka mezi bytovými jednotkami v prostorech půdy. Jedna BJ právně náleží k existující BJ, druhá je v prohlášení vymezena jako samostatná BJ. Obě mají své vlastníky. Fakticky je prostor půda bez existujícího samostatného napojení na rozvody, odpady, sítě. Vlastníci vedou dlouhodobě spory, kdo je povinen napravit rozpor mezi papírovým a faktickým stavem? Vidím dvě možné cesty – buď změna prohlášení vlastníka, nebo výstavba příčky. První možnost vidím u nás jako stěží průchozí.

Mělo by tuto situaci řešit SVJ/výbor? Padají argumenty, že jelikož není mezi BJ fakticky vystavěná hranice, ani nesplňují normy pro BJ, jedná se tedy o půdu, tedy se o ni má starat SVJ. Já jsem naopak přesvědčen, že do kompetence SVJ spadají pouze společné části domu, mezi které řešený prostor nepatří, protože obě identifikované BJ mají své vlastníky. A potenciální příčka nebude nosnou stěnou, takže tak taky není společným vlastnictvím.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.