Vložil Justitianus, 15. Únor 2022 - 15:13

Radime, to je nesmysl. Bud máte neschopného advokáta, nebo máte špatnou strategii vedení sporu.

Máte podle § 1179 právo nahlížet do všech smluv ve věcech správy, do účetních knih, do dokladů které má v držení SVJ. Připouštím, že judikatura stanovila určitá omezení:

  • Nemáte právo na to aby Vám právnická osoba sestavovala nějaké extra přehledy, souhrnné výkazy nebo vyúčtování, jestlie ty dokumenty nesestavuje při své běžné činnosti.
  • Nesmíte vykonávat Vaše právo šikanózním způsobem (např. kdybyste požadoval zjevně zbytečné nahlížení, nahlížení neúměrně často a opakovaně, případně byste společenství zahlcoval žádostmi o nahlížení do dokladů zjevně nesouvisejících s Vašimi právy či povinnostmi. Pokud Vám jde jen o to abyste úkoloval SVJ k ukojení Vaší zvědavosti, soud to může posoudit jako šikanózní výkon práva v rozporu s dobrými mravy.
  • Soudy judikovaly, že šikanózní by mohlo být i požadovat nahlížení do dokumentů souvisejících s Vašimi právy a povinnostmi, jestliže už uplynula zákonná promlčecí doba. Nedbal jste o Vaše práva!!! Zjišťování promlčených a nedobytných nároků už nemůže nijak ovlivnit Vaše nynější práva ani povinnosti (např. nemůže se projevit ve Vaší majetkové sféře).

Ovšem pokud chcete znát obsah nájemní smlouvy ke společným částem, kterou SVJ sjednalo třebas před 20 lety, máte na to zákonné právo bez omezení. Protože podle té smlouvy SVJ stále inkasuje peníze, na které máte právo jako spoluvlastník pronajímané věci.

Stejně tak jestliže Vám SVJ tvrdí, že jste povinen platit 2999 Kč měsíčně jako příspěvek na správu, máte právo přesvědčit se zda a kdy byla výše příspěvku schválena shromážděním. Podle § 1791 platí, že věřitel je povinen prokázat důvod závazku. I kdyby ten Váš závazek vznikl v roce 1998, a přešel na Vás jako na nabyvatele jednotky v roce 2020.


Ještě poznámka k započtení:

Jistě Vám neušlo, že započtení vzájemných pohledávek můžete provést Vy sám, jestliže to neprovede právnická osoba. Nemůžete SVJ nijak donutit aby provedlo započtení. Váš aktivní postup bude tedy rychlejší a efektivnější. Finančnímu úřadu pak prokážete Váš příjem z pronájmu Vaším prohlášením podle § 1982 (a k tomu prokážete že Váš projev vůle byl doručen druhé straně, tedy že započtení je platné i účinné).

Pokud úředník FU bude pečlivý, bude chtít abyste prokázal výši příjmu nájemní smlouvou – tu Vám SVJ povinně zpřístupní podle § 1179, a umožní abyste si pořídil její kopii. A samozřejmě že výši Vašeho podílu na nájemném si může úředník ověřit přímo v katastru, takže není oprávněn požadovat abyste mu tuto skutečnost doložil Vy.

K cíli vede řada postupných kroků. Pokud takto nepostupujete, nebo jeden krok vynecháte, pak budete neúspěšný. To je Váš problém.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.