Vložil Justitianus, 15. Únor 2022 - 7:36

Pane Radime, rozepíšu to pro Vás podrobněji. Snad to bude jasnější. A nebude Vás to stát 2000, ale nedáte za to ani korunu.


Pokud nevedete účetnictví, pak Vaším zdanitelným příjmem jsou ty peněžní prostředky, které jste skutečně obdržel v rozhodném zdaňovacím období.

Z uvedeného plyne: jestliže Vám cizí osoba SVJ zadržuje výplatu nějakých Vašich peněz, nezdaňujete nic, dokud ty peníze nepřevezmete (v hotovosti, nebo převodem na Váš účet). A pokud nebudete vymáhat, může pak dlužník namítnout promlčení; ty peníze nikdy neuvidíte a tedy nikdy nezdaníte.


Reálný svět je ovšem složitější než tato jednoduchá teorie.

Může existovat vzájemné započtení pohledávek podle § 1982: SVJ je oprávněno (jednostranně) započíst Váš příjem z pronájmu společné části na Vaši platební povinnost vůči SVJ (k úhradě příspěvků na správu, záloh na služby, plateb za služby, atd.). Výsledkem je, že nedostanete sice nic, ale zdanitelný příjem z pronájmu bezpochyby máte. A zdaňujete!!!

Zákonnou povinností SVJ je učinit projev vůle k započtení, to znamená: je povinno Vám oznámit že započítává, jakou Vaši pohledávku započítává, a vůči kterému Vašemu dluhu započítává.


Proto jsem zde minule upozornil na to, abyste si od SVJ vyžádal tento projev vůle, to jest „prohlášení podle § 1982 o započtení příjmu z pronájmu“. Zbytečně se zde mudrovalo o tom zda SVJ má povinnost takové prohlášení vystavit. Samozřejmě že ano, a to i bez požádání. Jestliže SVJ nesplnilo svou povinnost, pak žádné započtení nenastalo. SVJ Vám ty Vaše peníze stále dluží. Můžete se (po marné výzvě dlužníkovi) obrátit na soud a vymáhat. Pozor na promlčecí dobu!

A dokud ty peníze nebudou řádně započteny, nebo nedoputují do sféry Vaší dispozice, nejste povinen nic z toho zdanit. (Připomínám: platí pokud nevedete účetnictví.) Finanční úřad tedy činí naprosto správně, když Vám nepomáhá ani neradí. FÚ není právní poradna!!! Je pouze na Vás abyste z dlužníka ty peníze dostal, a pak je teprve můžete zdanit. V tom okamžiku to začne zajímat Finanční úřad: výši příjmu z pronájmu doložíte úřadu právě tím dokladem podle § 1982.


Existuje ještě jeden skrytý háček – nazývá se nepeněžní plnění.

To je také možné vyjádřit v penězích, a pak jde o Váš nepeněžní zdanitelný příjem. I když jste žádné peníze nedostal. Ale k tomu byste si měl prozkoumat co se děje v SVJ a jak právnická osoba Váš majetek spravuje. Z toho se nevykecáte. Nemáte-li informace, vymáhejte je podle § 1179. Nesplní-li společenství své zákonné povinnosti, můžete se obrátit na soud.

Pro příklad uvedu věc, kterou jsem pomáhal řešit:
SVJ pronajímalo štítovou zeď domu k reklamě, a ponechávalo si veškerý příjem. Po více než deseti letech z nastřádaných peněz zateplilo tu štítovou zeď. Pak se řešilo zda SVJ mělo povinnost přiznat zdanitelné příjmy z pronájmu – v tom případě ovšem vlastníci jednotek získali zateplením nepeněžní plnění které byli povinni zdanit. Kvůli tomu se zpětně řešilo, zda SVJ pronajímalo zeď svým jménem a na vlastní účet, nebo jen zastupovalo vlastníky jednotek, shromažďovalo jejich příjmy z pronájmu, započítávalo je jako zálohy na správu, a tuto částku pak jednorázově použilo jako náklad na správu domu. V tom druhém případě ovšem vlastníci měli po celých 10 let příjmy z pronájmu; měli povinnost je zdaňovat, což nečinili.
Ať tak nebo tak: Finanční úřad měl v každém případě zákonný důvod pro uložení pokut. 

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.