Vložil Jozef (bez ověření), 14. Únor 2022 - 14:56

Pane Justitianus,

judikatura, na kterou se odkazujete, řeší období před platností nového občanského zákoníku tj. období za platnosti zákona o vlastnictví bytů č. 72/1994 Sb. V citované judikatuře se tam argumentuje § 9 odst. c zákona o vlastnictví bytů, který zní:

„(1)Společenství je oprávněno činit právní úkony, především uzavírat smlouvy ve věcech předmětu své činnosti podle tohoto zákona, zejména k…
c)nájmu v případech nájmu společných částí domu a dále k nájmu jednotek ve spoluvlastnictví všech vlastníků jednotek.“

Jedna z možností ve vašem tvrzení: „Pronajímá SVJ na vlastní odpovědnost a vlastní účet – pak jde o příjem SVJ a zdaňuje jej SVJ jako svůj příjem.“ po účinnosti nového občanského zákoníku a NV č. 366/2013 Sb. není možná.

V případě nájmu společných částí domu tak činí SVJ vždy z pověření a rozhodnutí vlastníků a příjem z nájmu společných částí je vždy příjmem vlastníků, čemuž napovídá i ustanovení NV č. 366/2013 Sb.:

„(2) Příjmem společenství vlastníků jednotek nejsou příjmy plynoucí z nakládání se společnými částmi, a to i v případě, že jsou hrazeny na bankovní účet společenství vlastníků jednotek; jde zejména o tyto příjmy
a)nájemné z pronájmu společných částí domu,“

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.