Vložil Justitianus, 10. Únor 2022 - 0:06

Pane dwbmb, děkuji za upřesnění. Už je to jasnější, už víme jak se věci mají.

Při stanovení plateb vlastníků jednotek se používá pouze jediný koeficient: SPOLUVLASTNICKÝ PODÍL NA SPOLEČNNÝCH ČÁSTECH DOMU. Nepoužívají se ani podlahové plochy, a samozřejmě ani náhodou se do toho nemohou plést započitatelné podlahové plochy.

Že se platilo jinak – inu, to je možné. Chybička se vloudí. Žádný dluh vůči SVJ ovšem neexistuje! Společenství po celých 12 roků předepisovalo každoročně vlastníkům příspěvky na správu. A přesně tyto částky od nich každoročně dostalo. Neexistuje žádný dluh; SVJ neeviduje v účetnictví žádnou pohledávku po lhůtě splatnosti. Nemá co vymáhat.


Je tu ovšem stav, kdy někteří vlastníci nejspíše uhradili na správu více než měli (mají přeplatek), a jiní zase uhradili méně než byla jejich povinnost, počítaná podle spoluvlastnických podílů. Jedni dotovali druhé. To je třeba napravit. SVJ musí celou zaplacenou částku nově rozdělit podle spoluvlastnických podílů. Pak porovná skutečně přijaté částky od jednotlivých vlastníků jednotek s částkami které měli uhradit podle zákona. Z toho je třeba vyjít.

Zkrátka – teď jde jen o to, aby si ty dvě skupiny navzájem vyrovnaly co si dluží. SVJ přijalo od skupiny A více peněz, než kolik činila jejich skutečná platební povinnost. Nepochybně šlo o zálohy na jejich budoucí příspěvky na správu. Mají tedy předplaceno na pár měsíců dopředu. Tito vlastníci ať přestanou hradit příspěvky, dokud se jejich přeplatky nespotřebují. SVJ po nich do té doby nic vymáhat nemůže.

Vlastníci skupiny B budou po celou dobu hradit bez přerušení – ovšemže ty částky, které jim budou nově předepsány přesně podle jejich spoluvlastnických podílů. Ono se to po čase vyrovná.

Justitianus

Nepřehlédl jsem, že na přeplatky/nedo­platky starší než 3 roky se může uplatnit námitka promlčení. Ale slušný člověk promlčení nenamítne, jestliže dobře ví, že se bezdůvodně obohatil na úkor jiného.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.