Deset let odvolávají člena výboru

Vložil Justitianus, 2. Únor 2022 - 9:43 ::


Chcete vyměnit člena výboru či předsedu SVJ? Vypadá to jednoduše. Ale ten jednoduchý postup se může změnit na hororovou noční můru – díky českým soudům. Zde je ten příběh:

  • Stanovy Společenství vlastníků jednotek určily v článku II bod 10, že člen výboru a pověřený vlastník může být během funkčního období shromážděním odvolán, „jestliže závažným způsobem nebo opakovaně poruší povinnosti vyplývající z činnosti voleného orgánu společenství“. Takže se svolalo shromáždění a hlasovalo se o tom že členka výboru se odvolává, protože porušila čl. II bod 10. Spočetly se hlasy, vyhlásil se výsledek, a bylo to hotovo, ne?

Ne, nebylo to hotovo.

Pokud dojde k odvolání člena výboru, není tím ještě vše skončeno. Kterýkoliv člen SVJ se totiž může obrátit na soud buď podle § 245 a § 258 (neplatné usnesení nemá právní účinky), nebo podle § 1209 (platné usnesení + důležitá záležitost + přehlasovaný vlastník). Podle Nejvyššího soudu by pak soud měl podrobně zkoumat co o odvolání říkají stanovy, případně zda statutár SKUTEČNĚ porušil své povinnosti uvedené ve stanovách. A máme zde zaděláno na nekonečné kolečko soudních tahanic, kterými jsou české soudy tak proslulé.

  • 28.11.2012 – bylo přijato usnesení shromáždění SVJ o odvolání z funkce jedné členky výboru.
  • leden 2013 – dvě vlastnice jednotky V.H. a L.D. se obrátily na soud s návrhem na vyslovení neplatnosti rozhodnutí shromáždění (podle § 11 odst. 3 zákona č. 72/1994 Sb.).
  • 20.02.2017 – Městský soud v Praze rozhodl rozsudkem 80 Cm 25/2013–218, žalobu zamítl a vyjádřil (nesprávný) názor, že shromáždění může zvolit i odvolat statutára kdykoliv a bez omezení.
  • 15.11.2018 – Vrchní soud v Praze (soud odvolací) svým usnesením 8 Cmo 176/2017–265 potvrdil rozsudek soudu prvního stupně. Vyjádřil (nesprávný) názor že odvolat člena výboru je možno kdykoli a bez podmínek; proto se vůbec nezabýval námitkami k důvodu jejího odvolání.
Soudci Městského soudu i Vrchního soudu v Praze nebyli schopni napoprvé pochopit dokonce ani tak elementární věc, že stanovy jsou závazné pro SVJ i pro všechny členy!!! Než popletení soudci dospěli ke svým nesprávným rozhodnutím, trvalo jim to celých 6 let.
  • leden 2019 – podaly V.H. a L.D. dovolání k Nejvyššímu soudu.
  • 27.08.2019 – Nejvyšší soud rozhodl usnesením 26 Cdo 2103/2019 o tom, že judikát odvolacího soudu se ruší a vrátil věc Vrchnímu soudu v Praze k dalšímu řízení.
Nejvyšší soud závazně judikoval, že stanovy jsou smlouvou sui generis. Jestliže obsahují možnost odvolat statutára z určitých (ve stanovách vyjmenovaných) důvodů, pak je vyloučeno odvolat statutára z jiných důvodů, či dokonce bez důvodu. I při odvolání z důvodu uvedeného ve stanovách je soud povinen přezkoumat zda tvrzený odvolací důvod byl či nebyl naplněn. Z toho pak učiní závěr o tom zda napadené usnesení bylo či nebylo v rozporu se stanovami.
  • 29.01.2020 – Vrchní soud v Praze rozhodl o věci podruhé usnesením 8 Cmo 176/2017–333 a dospěl k závěru, že důvod pro odvolání členky výboru z funkce byl naplněn; odvolání z funkce bylo v souladu se stanovami SVJ.
  • 15.04.2021 – Nejvyšší soud usnesením 26 Cdo 2795/2020 odmítl dovolání navrhovatelek jako nepřípustné. Konec.

Od toho zasedání shromáždění trval spor celých 9 let. Rychlost českých soudů je opravdu blesková. A jejich rozhodování je moudré a předvídatelné. Však právě proto ty soudce královsky platíme z našich daní …

Justitianus

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.