Nesprávná účetní závěrka ve veřejném rejstříku

Vložil Pavel, 25. Leden 2022 - 20:04 ::

V jiném vláknu zazněl dotaz k nesprávné účetní závěrce. Link neposílám, protože nastavení webu mou maličkost potom označí za spamera.

1)Nesprávná „účetní závěrka“

Dotaz:

Sankce za neuložení účetní závěrky

Vložil Správa (bez ověření), 2. Leden 2022 – 22:38

Pane Pavle,

sankce jsou za neuložení listiny označené jako účetní závěrka, nebo za neuložení řádné účetní závěrky? Nikoli výjimečně se dá najít uložené cosi, co je jako účetní závěrka sice označené, ale účetní závěrkou to není.

Podnět k pokutaci podle uvedených §§ může dát kdokoliv.

Odpověď:

Do veřejného rejstříku se mají ukládat účetní závěrky, které odpovídají zákonu o účetnictví (ZoÚ).

Např.

a)podle § 18/1 ZoÚ účetní závěrku tvoří rozvaha, výkaz zisku a ztráty, příloha. SVJ jsou mikro nebo malé účetní jednotky a tak podle § 21a/9 ZoÚ nemusí zveřejňovat výkaz zisku a ztráty

b)podle § 18/3 ZoÚ musí být k účetní závěrce připojen podpisový záznam statutárního orgánu účetní jednotky.

Pokud se tedy do sbírky listin veřejného rejstříku uloží cosi co nesplňuje náležitosti ZoÚ, nedošlo ke zveřejnění účetní závěrky. Časté jsou chybějící podpisy a chybějící přílohy.

2)Sankce za neuložení účetní závěrky jsou minimálně v těchto předpisech

2.1)zákon č. 304/2013 Sb., § 104, § 105. „Výhodou“ této sankce je, že soud musí nejdříve vyzvat k uložení a teprve potom může udělit sankci. Stává se, že subjekt nevyzvedá doručenou poštu do datové schránky nebo na poště a pak soud sankci udělí vlastně bez toho, že se subjekt o výzvě dozvěděl

2.2)zákon č. 563/1991 Sb., § 37/1/j. Finanční úřad nemusí vyzývat, ale rovnou uděluje pokutu. Poznat, že není účetní závěrka zveřejněna dokáže i řadová úřední osoba. Zatím tato sankce není masově využívána, zatím.....

2.3)zákon č. 40/2009 Sb., § 254/1. Ještě jsem nečetl, že by se v případě SVJ postupovalo podle trestního zákona, ale právně tomu nic nebrání.

Hezký den!

Pavel

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.