Rozúčtování tepla - perly

Vložil příjemce služeb Tepla (bez ověření), 18. Leden 2022 - 3:30 ::

Otázka:

  1. od jakých vyúčtovacích období (za rok X) se měnily postupy rozúčtování tepla?

Máte někdo přehled?

  1. ptám se, protože od 2017 máme “rozúčtování centrálního tepla”, kde (dodané teplo teplovodem přes kalorimetr do bytu) bylo vyúčtováním děleno na

60% část pro topení (a tato 0,6 část se dále klasicky dělí na ZS40:SS60) a 40% část jakoby na TUV (kde celý 0,4 díl faktury byl pak rozúčtován příjemcům v poměru jejich ZS = tedy dle plochy bytu (nefiguruje v rozúčtovacím listu tepla, jen ve vyúčtování záloh). Do bytu vede jeden přívod horkovodu a výměník TUV má pak každý individuální.

… v posledním vyúčtování za rok 2020 možná pánové v celostátní (nejmenované) rozúčtovací firmě usoudili, že výše popsaný postup je špatně? A vyúčtování za 2020 již nemá rozděleno TEPLO a TUV. Všechno teplo jde účetně “do topení”, ZS:SS 40:60 je z celé částky faktury a zmizela v rozúčtovacím listu korekce (v předchozích letech byla viditelná korekce resp. odchylka od průměru –20/+100), a nyní není s ní nijak pracováno, zato přibyla hodnota Náklady na GJ (asi protože dříve to bylo dělené na 0,6 topení / 0,4 tuv, tento údaj neuváděli).

Na zadní straně se tak poprvé (použití skutečných GJ) objevil korektní údaj* odchylka od průměru zúčt. jednotky –25,40% ovšem zdůrazňuji, že s tímto není nijak pracováno a těch “5,40%” mi není přidáno resp. správně řečeno – neproběhla korekce a je kalkulováno se skutečným náměrem kalorimetru (předchozí roky vždy nějaká drobná korekce byla, ale z čeho vyšla je záhadou viz dále).

  • v předchozích letech tam byl konstantně údaj –20% ale to byla asi chyba nezadání GJ/m2=0.

Ps: cena vyšla dobře, nestěžuji si. Mám malý byt v poměru k většině ostatních. Jen hloubám nad tím, co připraví za překvapení v 2021 a jaký je korektní postup rozdělení nákladů.

Bohužel ani údaj “průměrný náklad na teplo na m2” nikde nevyčtu za žádný rok. Stejně tak nejsou ani žádné polohové empirické korekce bytů natož pokojů…

No nic, no, přijde mi to, že kdyby se měřilo postaru čistě v poměru plochy bytu, vyšlo by to podobně, akorát by se ušetřily statisíce za měřáky, za odečty a služby…

Ideální by asi byly placebo měřáky, aby si lidi mysleli, že se měří a neplýtvali :-(

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.