Vložil 566a567, 15. Srpen 2008 - 9:21

Jukněte do zákona 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů, a než dojdete ke dvacátému paragrafu, budete přesně znát postup.

Není to nic příliš složitého.

Jen pár rad na úvod: ¨

  1. Připravte si stanovy, nebo vyhlašte, že platí stanovy vzorové (vyhláška číslo 371/2004 Sb.), které si později jako společenství upravíte k obrazu svému.
  2. Zvládněte tu první schůzi shromáždění bez notáře, protože potom další změnu stanov byste opět museli dělat s notářem. A škoda tisícovky, kterou si za to vezme notář, zvlášť když evidentně nemáte ani fond oprav.
  3. Dohodněte výši poplatku do fondu oprav – nejlépe podle spoluvlastnických podílů, které najdete v prohlášení vlastníka (to bylo třeba město, když vám byty odprodávalo, tak to ho psalo). Kdyby byly řeči, že platit nebudou, taqy už budete vědět z toho zákona, že je to jejich povinnost.
  4. Vymyslete jak to bude se správou domu. Vzhledem k tomu, že je vás osm jednotek, správce se vůbec nevyplatí, respektive vyplatí se „ekonomiccký správce“ pokud nemáte v domě některého(-rou) ochotného(-ou) účetní(-ho). Jinak správa domu téměř nic neobnáší, je to zpočátku poměrně jednoduchá práce. Po schůzi sepsat zápis, založit do knihy zápisů, občas svolat zvolený výbor a udělat výborovou schůzi, nezapomenout jednou ročně na revizi hydrantů a jednou za pět let na revizi elektro, a konečně se musíte rozhodnout, zda a které opravy zvládnete na domě sám (sami) (vysklené dveře, zalepení střechy IPA lepenkou…) a na co budete zvát firmu. (Zpočátku však evidentně nebudou korunky, takže svépomoc to jistí.)
  5. Nakonec jednou do roka rozúčtovat náklady na služby, které jste platili po uplynulý rok zálohově (pokud tedy nemáte zrovna v domě karmu, kotel, bojler či akumulační kamna). Dá se to spočítat ručně za pomoci excelu, ale spíš bych doporučil naučit se s tou tabulkou paní Klainové.

Kdybyste potřeboval další info, klidně se ozvěte, kontakt na mejl je v zápatí.

Filip, Praha 42 – POSTOLOPRTY, 566a567@seznam.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.