Vložil Justitianus, 21. Prosinec 2021 - 9:44
  • Podle § 2 zákona č. 67/2013 Sb. platí, že „zúčtovacím obdobím [je] období, za které poskytovatel služeb provede rozúčtování a následné vyúčtování nákladů; zúčtovací období je nejvýše dvanáctiměsíční a jeho počátek určí poskytovatel služeb“.

Z uvedeného plyne, že začátek zúčtovacího období určujete nájemci vždy Vy. Může to tedy být 1. října 2020. Pokud jde o délku zúčtovacího období, můžete samozřejmě s nájemcem sjednat dobu delší než 12 měsíců. Zákon není betonová zeď.

Jen upozorňuji, že taková dohoda je bez problémů možná při nájmu v rodinném domě. Znamenala by ale zvýšenou pracnost, pokud zdrojem vyúčtování jsou (také) roční vyúčtování služeb od SVJ. V tom případě bude vaše nestandardní zúčtovací období přesahovat přes dvě či tři zúčtovací období SVJ. Všechno se tím komplikuje. Budete jako poskytovatel služeb muset časově rozlišit a vyčíslit dílčí (alikvotní) části Vašich nákladů ze všech zúčtovacích období SVJ, a sečtete pak tyto dílčí náklady dohromady pro každou jednotlivou službu. Tedy budete s tím mít práci navíc.

Chcete-li, aby se nájemce s Vámi dohodl na nestandardní délce zúčtovacího období (delší než 12 měsíců), nechte si od něj tuto dohodu podepsat. Jde o odchylku od zákonné úpravy, a Vy potřebujete mít možnost prokázat že nájemce s tím souhlasil.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.