Vložil Justitianus, 10. Listopad 2021 - 13:18

Pane člensvj (bez ověření), ptáte se na dva odlišné případy, možná se posuzují podle odlišných právních předpisů.

  • V 2/2019 jste požádal o nahlédnutí do podkladů vyúčtování za zúčtovací období roku 2017

Měl jste právo požádat o nahlížení do 30 dnů od doručení vyúčtování služeb roku 2017. Tato lhůta pravděpodobně uplynula někdy mezi březnem a zářím 2018. Nemáte nárok na nahlížení podle zákona č. 67/2013 Sb., a tím pádem ani na pokutu. Máte samozřejmě neomezené právo nahlížet do dokladů SVJ podle § 1179 zákona č. 89/2012 Sb., to však zákon nespojuje s nárokem na vymáhání pokuty.

  • V 5/2019 jste požádal o nahlédnutí do podkladů vyúčtování za zúčtovací období roku 2018

Ochrana osobních údajů podle GDPR se nevztahuje na případy vyjmenované v zákoně. Takže podklady k rozúčtování Vám musí SVJ poskytnout, i kdyby obsahovaly osobní údaje příjemců služeb. Podkladem je i podpisový arch, na kterém jsou uvedeny odečty vodoměrů a podpisy vlastníků jednotek, kteří stavy vodoměrů odsouhlasili při odečtu. Podkladem jsou i všechny další dokumenty v listinné i elektronické podobě (např. tabulky v počítači) a které sloužily k rozúčtování služby. Ostatně na tyto doklady máte nárok nejen podle zákona č. 67/2013 Sb., ale i podle § 1179 zákona č. 89/2012 Sb..

Zákon se nezmiňuje o tom, že by podklady mohly být před nahlížením anonymizované či jinak cenzurované. Správce osobních údajů není oprávněn je před Vámi zatajovat, je však povinen poučit Vás předem o nakládání s osobními údaji a o tom, že i kopie které si pořídíte obsahují osobní údaje jiných osob. Je oprávněn požadovat abyste potvrdil podpisem že jste byl poučen o nakládání s takto poskytnutými osobními údaji.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.