Vložil N. Klainová (bez ověření), 21. Září 2008 - 12:53

Přestože je příspěvek paní Němcové určen adminovi, který je autorem programu SimpleUcto, rozhodla jsem se zareagovat. Nejdříve ale děkuji paní Němcové za pochvalu. Ta vždycky potěší. A teď tedy ta reakce – konkrétně na jednu větu, která vystihuje podstatu:

„Účetní deník zatím není nastaven tak, aby se do něj zadávaly informace o uhrazených zálohách jednotlivých vlastníků…“

Vysvětlení:

V prográmku Klaiex, v programu SimpleUcto a ve všech dalších programech či tabulkách pro vedení účetnictví, ve kterých si zadávají účtový rozvrh uživatelé, je možné zadávat informace o předpisech a úhradách záloh jednotlivých vlastníků.

Nezáleží tedy na programu, ale na navrženém účtovém rozvrhu.

Ti, kdo řeší ukázkový souvislý příklad, který vychází na pokračování na www.klaiex.webnode.cz v rubrice „Poradna..“, mají možnost vyzkoušet si účtování záloh podle vlastníků.

Původně zpracovaný souvislý příklad to neumožňoval, ale jakmile jsem se dozvěděla o přání paní Němcové, inspirovalo mne to k přepracování zadání.

Rozhodnutí, jestli je výhodné účtovat předpisy a úhrady na analytických účtech členěných podle vlastníků, už musí učinit každý/á účetní sám/sama.

Právě pro usnadnění rozhodnutí dostal každý šanci vyzkoušet si pracnost účtování podle vlastníků a potom zhodnotit výhody a nevýhody zvoleného postupu. Velkou roli, vlastně asi největší, bude při rozhodování hrát počet členů SVJ.

Podobně se může každý rozhodnout i při účtování záloh na správu domu, případně u dalších druhů záloh. V souvislém příkladu je záměrně zvolena kombinace obou způsobů, aby bylo zřejmé, že je možné kombinovat postupy, které se zdají být nejvýhodnější.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.