Vložil Justitianus, 30. Srpen 2021 - 18:10

Vladěno, hlavně tu funkci a veškeré doklady a dokumenty převezměte s písemným potvrzením. Necháte si potvrdit položkový seznam co konkrétně jste převzala a necháte si k tomu podepsat že nic dalšího jste nepřevzala. Tím chráníte zejména sebe: to co jste nepřevzala je mimo Vaši kontrolu a nenesete za to odpovědnost.

  • SVJ má povinnost vložit prohlášení do sbírky listin rejstříkového soudu. Je tam, nebo není?
  • SVJ má povinnost vkládat účetní závěrky do sbírky listin rejstříkového soudu. Založíte tam tedy všechny závěrky, které převezmete od předchozího předsedy a které tam dosud nejsou založeny.
  • SVJ má povinnost přizpůsobit stanovy aktuální právní úpravě. (Bývají to nejspíš jen detaily, např. označení „předseda SVJ“ namísto „pověřený vlastník“.) A bez odkladu vložit do sbírky listin rejstříkového soudu jejich aktuální znění. Je tam, nebo není?
  • Podle § 158a občanského zákoníku SVJ uchovává po celou dobu své existence zápisy z jednání shromáždění i s přílohami (prezenční listiny, hlasovací listiny, plné moci, pozvánky). Totéž platí pro dokumenty o rozhodování per rollam (mimo zasedání shromáždění). Proto je důležité převzít dokumenty a doklady SVJ jedině písemně. Pokud bude něco chybět, musíte být schopná prokázat, že jste to nikdy neobdržela – a že zákon porušil někdo jiný před Vámi.
  • Převezmete stavební dokumentaci budovy, včetně dokumentace jednotlivých systémů (elektroinstalace, domovní rozvod plynu, dokumentace centrální topné soustavy).
  • Převezmete nákupní doklady, záruční listy a servisní návody ke všem movitým věcem, i zabudovaným technickým zařízením. Doklady o prohlídkách, revizích a kontrolách. Originály všech smluv a dodatků ke smlouvám. Všechny pracovní smlouvy a výkazy práce. Pojistné smlouvy. Smlouvu s externím správcem, pokud existuje. Seznam vlastníků jednotek a osob, kterým vlastníci přenechali své byty k užívání.
  • Zjistíte si zda existuje schválený seznam poskytovaných služeb. Zda existují schválená pravidla rozúčtování služeb. Převezmete podklady k rozúčtování služeb. Seznam stanovených měřidel (vodoměry, kalorimetry) s výrobními čísly a s vyznačením konce platnosti metrologického ověření.
  • Přečtete si prohlášení a stanovy.

Povinností statutára je mnohem víc než jsem zde namátkou popsal. Pokud nevíte do čeho jdete, nastudujte si k tomu celou část občanského zákoníku o bytovém spoluvlastnictví, zákon č. 67/2013 Sb., jeho prováděcí vyhlášku č. 269/2015 Sb. a spoustu dalších předpisů a judikátů, a modlete se aby to nedopadlo špatně.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.