Blokace převodů bytů podle § 1198 odst. (2)

Vložil RomanX (bez ověření), 18. Srpen 2021 - 10:24 ::

§ 1198

"(1) Nebylo-li společenství vlastníků založeno již dříve, založí je vlastníci jednotek v domě, kde je alespoň pět jednotek, z nichž alespoň čtyři jsou ve vlastnictví čtyř různých vlastníků.

(2) Do veřejného seznamu se nezapíše vlastnické právo k jednotce převáděné dalšímu vlastníku, pokud není prokázán vznik společenství vlastníků."

Předpokládám, že se blokace převodů vztahuje i na původní vlastníky domu (družstva), u kterých došlo k poklesu spoluvlastnického podílu na méně než jednu polovinu, a u kterých nedošlo ke vzniku SVJ podle § 24 odst. 2 zákona č. 311/2013 Sb. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2013-311…

Prosím o vysvětlení, zda v tomto případě budou blokovány jen převody bytů ve vlastnictví družstva družstevním nájemníkům těchto bytů, nebo budou blokovány i převody bytů ostatních vlastníků tj. těch, kterým byly družstvem převedeny byty do vlastnictví už dříve a nyní je chtějí třeba prodat?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.