Vložil Justitianus, 11. Srpen 2021 - 4:25
  • Paní Hano, napsala jste: … od výboru, potažmo od účetní požaduji podklady ke kontrole, týkající se našeho hospodaření /BÚ, ÚÚ, souhrnnou zprávu o hospodaření, pokladní knihu, vyúčtování záloh na správu a další podklady k účetnictví/

To tedy ovšem požadujete na nesprávných osobách! Můžete úspěšně požadovat a vymáhat jedině na SVJ – právnické osobě.

Souhrnnou zprávu o hospodaření a vyúčtování záloh na správu sice můžete požadovat, ale nic nedostanete. To by shromáždění muselo napřed rozhodnout, že SVJ má vypracovat takové nestandardní a dosud neexistující dokumenty.

Podklady pro rozhodnutí shromáždění nemusí být v příloze pozvánky. Takovou povinnost by SVJ mělo jedině pokud to určují vaše stanovy, nebo pokud tak rozhodlo shromáždění. Podle § 1206 odst. 2 platí, že nejsou-li k pozvánce připojeny podklady týkající se pořadu zasedání, umožní svolavatel každému vlastníku jednotky včas se s nimi seznámit. Co je to „včas“ by musel určit soud v každém jednotlivém případě. Nic Vám nebrání navrhnout doplnění stanov v tomto smyslu.

Nic nebrání tomu abyste požadovala nahlédnutí do dokladů a dokumentů SVJ v dostatečném předstihu, bez návaznosti na termín budoucího shromáždění. Nedostanete se pak do časové tísně. Právo vlastníka jednotky podle § 1206 je vymahatelné i soudně; ovšem bez jednoznačného určení významu slova „včas“ by to byla jen sázka do loterie.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.