Vložil wilda99, 11. Srpen 2021 - 3:19

„… Jsem člen SVJ a od výboru… účetní požaduji podklady ke kontrole, týkající se hospodaření (BÚ, ÚÚ, souhrnnou zprávu o hospodaření, pokladní knihu, vyúčtování záloh na správu a další podklady/). .. vloni … jsem obdržela pouze rozvahu a výkaz zisku a ztrát, který obsahoval záznam o nákladech na služby. … Při požadavku předložení přílohy mi nebyla bez vysvětlení dodána. … poraďte, jak postupovat, abych se mohla seznámit s podklady ke kontrole výsledku hospodaření do roku 2020“

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Nevím, kolik hodin je třeba na podrobnou kontrolu (audit). Není myslím nutné, vědět vše při shromáždění (i když to je asi nejsprávnější). My jsme např. dostávali v předchozích letech elektronicky „hlavní knihu“ (alespoň jsme tomu tak říkali), kdy jsme si mohli zjistit veškerá vydání a podivit se doma nad některými položkami. Lhůta reklamace přeci nekončí na schůzi. Nejlepší by pochopitelně bylo, kdy výbor dal členům přehled o největších položkách investic. Na schůzi byste měli požadovat zprávu o pohledávkách za dlužníky. Dle mne by bylo dobré znát zůstatek „Příspěvků správy domu“ (neplést se zůstatkem celého účtu, což výboři často motají protože na účtu jsou přeci také neodeslané zálohy služeb za vodu a odpadky), stav pohledávek za dlužníky, a stav pokladny (pokud tam bývá význačnější suma).

Zkuste kontaktovat ing. Klainovou klaiex.webnode.cz, co ona na to. Tu zdejší mínusovači (kteří žádnou smysluplnou radou nikdy nepřispějí), vyštvali.

Ono to chce také hledat na netu, jako já nyní. Narazil jsem na účetní kurs SVJ výše zmíněné autorky, takže dávám odkaz

www.dauc.cz/dokument/…

SVJ účetnictví 1.část

cituji už jsem byl označen také za spamera:

"… při schvalování účetní závěrky by měli být vlastníci hodně zvědaví:

  • vlastníka by ve vlastním zájmu měly zajímat pohledávky SVJ, protože ty je třeba vymáhat. Nebudou-li vymáhány, dojde k jejich promlčení, a nakonec je budou muset za neplatiče uhradit oni.
  • zvědaví by měli být na závazky SVJ, protože za část z nich, konkrétně za dluhy SVJ, ručí ze zákona viz § 1194 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb.,

Zatím jsou prý nejčastěji zvědaví na výši přeplatků za služby"

www.dauc.cz/dokument/…

SVJ účetnictví 10.část

A ňákej Anonymous nebo Anonymouss nebo Anonymousss (bez ověření) mi může dát mínusy, nebo co je horší napsat ať mlčím když o tom nic nevím (jako Justitianus) a jsou i horší výlevy.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.