Vložil Justitianus, 20. Červenec 2021 - 7:03

Petře, co vlastně píšete? Co chcete světu sdělit? Proč citujete zrušený zákon? Dnes je vyloučeno dovolávat se znění zákona č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů. Byl zrušen ke dni 1.1.2014.

Jedině kdyby obsah § 13 ZoVB byl součástí prohlášení vlastníka budovy; pak by to samozřejmě bylo možné vymáhat. Právní stav je ovšem zcela jiný, což si zřejmě vůbec neuvědomujete.


  1. Jestliže dřívější vlastník bytu dobrovolně přenechal jiné osobě právo vést odpadní potrubí vody přes svůj byt, pak se jedná buď o služebnost, nebo o výprosu.
  2. Podle § 1260 odst. 1 platí, že služebnost se nabývá smlouvou, pořízením pro případ smrti nebo vydržením po dobu potřebnou k vydržení vlastnického práva k věci, která má být služebností zatížena.
  3. Jestliže soused neprokáže, že vůči tazatelce nabyl služebnost některým z uvedených způsobů, pak situace se posoudí jako výprosa podle § 2189 a následujících zákona č. 89/2012 Sb..
  4. Podle § 2190 odst. 1 platí, že kdo věc výprosníkovi přenechal, může požadovat její vrácení podle libosti.

Přesně toto radím tazatelce: Ať požaduje ukončení trvajícího zásahu do svého bytu a odstranění cizího potrubí. Prosím nepleťte do toho zrušený zákon o vlastnictví bytů.

Justitianus

„[Žalobce] zdůraznil, že půjčitel nemá žádnou povinnost umožnit užívání věci výprosníkovi, může požadovat její vrácení podle libosti, výprosník proto nemůže nikdy uplatňovat své právo proti vůli a právu vlastníka věci. (…)“

Ze skutkových zjištění vyplývá, že jednání vlastníků Nemovitostí a E. K. směřovalo ke smluvnímu závazku, jehož obsahem bylo užívání části Domu (…). Nejednalo se tedy jen o společenskou úsluhu, ale o výprosu. S účinností od 1. 1. 2014 je pak výprosa výslovně upravena v občanském zákoníku (§ 2189, 2190 o. z.).

Výprosa, tak jako většina jiných závazků, zavazuje pouze smluvní strany (…), po převodu vlastnického práva k nemovitosti, která je jejím předmětem, však nového vlastníka nezavazuje. (…) Výprosa není ani závadou ve smyslu § 1107 o. z..

I poté, co v roce 2016 daroval M. K. Nemovitosti žalobci, je E. K. se souhlasem nového vlastníka bezplatně užíval, aniž by byla dohodnuta doba jejich užívání. I ve vztahu k novému vlastníkovi tak byla právním důvodem jeho užívání výprosa (nově konkludentně uzavřená).

Rozsudek Nejvyššího soudu 26 Cdo 1588/2020 ze dne 15.12.2020

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.