správce nevrátil SVJ peníze za vyúčtování TS

Vložil Pavlína (bez ověření), 2. Červenec 2021 - 15:55 ::

Naše SVJ mělo do roku 2019 správce, na kterého je v současné době podána žaloba u soudu kvůli zpronevěře peněz. Tento správce si nechal pro své potřeby peníze, které měly být vráceny vlastníkům za vyúčtování TS roku 2019 ( cca 125 000,– Kč). Peníze tedy byly vráceny vlastníkům z FO. Od roku 2020 má naše SVJ jiného správce. Zjistili jsme, že konec roku v rozvaze roku 2019 neodpovídá počátku roku v rozvaze 2020. Po dotazu proč tomu tak je, nám poslal současný správce tuto odpověď:

Posílám vysvětlení rozdílných údajů mezi roky 2019 a 2020.

Prověřil jsem tuto skutečnost a rozdíl je v tom, že počáteční stavy nastavené pro rok 2020 (odchod od původního správce) jsou již po zúčtování všech přijatých záloh a zaplacených nákladech na služby, které byly součástí vyúčtování služeb za rok 2019. Jsou již proúčtovány přijaté zálohy od vlastníků, zaplacené zálohy původním správcem a konečné vyúčtování pohledávek a závazků s původním správcem. Rovněž je již přeúčtován zůstatek hospodaření za rok 2019.

Tento krok jsem konzultoval s účetních poradcem a bylo mi sděleno, že je to možné, protože konečné vypořádání s původním správcem proběhne až po dokončení vyúčtování služeb za daný rok a tím pádem se počáteční stavy mohou nastavit k tomuto dni jako počáteční stavy. Na základě toho proběhnou v roce 2020 již pouze finanční transakce, které kopírují konečné vypořádání k danému dni.

Prosím můžete mi sdělit, zda tento postup odpovídá zákonu?

Děkuji Pavlína

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.