Vložil Justitianus, 25. Červen 2021 - 10:50

Pane Převaděči, pokud družstvu neplyne povinnost ze zákona, pak by mohla plynout jedině ze soukromoprávního ujednání stran. Dovedu si představit soukromoprávní smlouvu mezi družstvem a nájemcem družstevního bytu. Taková ujednání zákon nezakazuje.

Ovšem jednalo by se o jakousi zvláštní a exotickou kombinaci dvou různých a nesouvisejících právních vztahů – nájemní smlouva k bytu a smlouva o smlouvě budoucí na převod jednotky.

Smlouva (nebo její část) však není neplatná jen proto, že na jedné listině se nachází více různých vzájemných závazků.

Váš předpoklad o neplatnosti není naprosto ničím podložen, pouze hádáte.

Soudím společně s Vámi, že tazatel se v něčem mýlí, či se nepřesně vyjádřil. Právo na převedení jednotky do vlastnictví by mohlo plynout z jiného smluvního ujednání, nikoliv ze smlouvy čistě nájemní. Při tom je bezvýznamné zda obě smlouvy jsou na jedné listině. Je-li tomu tak, pak se potvrzuje amatérismus představenstva družstva: spatlat na jeden papír dohromady nájemní smlouvu a příslib/závazek převodu jednotky – to se hned tak nevidí …

A to ani nemluvím o tom, že v takové speciální smlouvě měly být předem vyřešeny otázky členského podílu nabyvatele jednotky, osud jeho základního (a případně dalšího) členského vkladu, a samotné další členství nabyvatele jednotky v družstvu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.